Volledig scherm
ARCHIEFFOTO. Ab Roetman uit IJsselmuiden is in de hele regio bekend als de man die bij veel activiteiten rondom '40-'45 betrokken is. Jarenlang is hij met bussen vol toeristen naar Normandië gegaan. © Freddy Schinkel

Ab Roetman (83) gidst definitief voor laatste keer naar de oorlogswaanzin van Normandië

Nog één keer gaat Ab Roetman (83) naar Normandië. Voor de 22ste keer gidst hij een bus vol streekgenoten langs de invasiestranden. ,,Ik heb nooit afscheid kunnen nemen."

Twee jaar geleden wilde Roetman al stoppen met zijn jaarlijkse trip naar Frankrijk. Maar gezondheidsproblemen gooiden roet in het eten. Nu zijn lichaam het nog aankan en Normandië blijft kriebelen, wil Roetman nog een laatste reis maken. ,,Meer dan duizend mensen had ik al mee", weet de oorlogskenner. ,,Nog één keer wil ik met een bus vol die kant op."

'Machtig mooi', noemt Roetman zijn trips naar Normandië. Hij doelt op het rondleiden van zijn gasten langs de Franse kust. Roetman neemt zijn gezelschap mee naar Pegasus Bridge, waar de op 6 juni 1944 de eerste oorlogshandeling plaatsvond. En naar de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer, met duizenden graven. 

Emoties

Op die begraafplaats, bovenop de klif van Omaha Beach, deed Roetman ook de meeste herinneringen op. Van zijn gasten die steun zochten bij elkaar om de emoties te verwerken tot aan vreemden die met emmertjes zand naar de graven liepen. ,,Wat bleek: ze smeerden de stenen in met het zand waarin de jongens zijn gesneuveld. Door de regen spoelt het van de stenen af, waardoor ze mooi blijven." Of de herinnering aan die Amerikaanse militair, die zich naar de graven draaide en een groet bracht. ,,Wat ging er in die man om?"

Het zijn herinneringen waardoor Roetman nog een laatste keer naar Normandië wil, de Franse provincie met het 'interessante' oorlogsverleden. Voor de veldslagen die duizenden levens kostten heeft Roetman één woord: waanzin. ,,Dat je tegenover iemand staat met wie je gezellig een glas wijn kunt drinken, maar door de oorlog op hem moet schieten."

Data

Reis is van 7 tot en met 11 mei. Er zijn op dit moment nog circa 25 plekken vrij. De reserveringen lopen via Gebo Tours. Het gezelschap gaat eerst naar Gent en Ieper en overnacht daar. Vervolgens langs alle highlights, van Pegasus Bridge en de noodhaven bij Arromanches, tot aan de begraafplaats Colleville-sur-Mere en museum Saint-Mere-Eglise.