Volledig scherm
Melkbusschieten is een traditie tijdens de jaarwisseling in de gemeente Kampen © Freddy Schinkel

Acht extra plekken voor carbidschieten in Kampen en IJsselmuiden

Er komen acht extra plekken bij waar tijdens de jaarwisseling met carbid mag worden geschoten. De meeste nieuwe locaties zijn in IJsselmuiden. Dat zei burgemeester Bort Koelewijn gisteravond.

Voor het eerst worden plekken aangewezen waar met carbid mag worden geschoten. Burgemeester en politie willen hierdoor de overlast door harde knallen verminderen. Vooraf is een lijst met 25 schietplekken opgesteld. Schutters konden in de afgelopen periode extra plekken aanvragen. ,,Als we die allemaal toewijzen komen we tot tachtig plekken", aldus Koelewijn. 

Karig

Besloten is om een nieuwe lijst te maken met 33 plekken waar melkbusschieten is toegestaan in Kampen en IJsselmuiden. ,,Goudplevier, Van Diggelenweg, het Markeresplein en de skatebaan bij de Graspieper", noemde Koelewijn enkele nieuwe locaties. Tot tevredenheid van Janine de Kleine (CDA), want de partij vond dat IJsselmuiden er eerst karig vanaf kwam met negen plekken, amper verspreid over het dorp.

Bruno Karel (GBK) en Lex Zweers (ChristenUnie) waren kritisch op de burgemeester. Koelewijn wekte tijdens informatieavonden de indruk dat veel meer extra plekken mogelijk waren. ,,Het zijn er uiteindelijk acht meer geworden. U maakt schutters blij met een dood vogeltje", vond Karel. Koelewijn reageerde: ,,Het waren veel verzoeken van individuele schutters. Dat was geen uitgangspunt om een extra plek aan te wijzen.”

Vrees

Eigenlijk waren alle partijen, op GBK na, het eens met de strengere regels voor het melkbusschieten en het stoken van vreugdevuren. De burgemeester nam de vrees weg dat de strakkere teugels tot overlast of onveilige situaties gaan leiden. ,,Handhaven gebeurt met wijsheid", aldus Koelewijn. ,,Als het op een hotspot te druk en onveilig wordt, heb ik de vrijheid om alsnog een extra locatie aan te wijzen.”