Volledig scherm
Voorzitter Sebas Veenstra van de stichting 'Kom van dat gras af' laat een bak rubbergranulaat zien aan GBK-commissielid Bruno Karel. © Wim Schluter

Actiegroep pleit: geen omstreden rubber op nieuw kunstgrasveld in IJsselmuiden

De landelijk stichting ‘Kom van dat gras af’ wil dat de gemeente Kampen afziet van het gebruik van rubbergranulaat op het nieuwe kunstgrasveld van IJVV. Voorzitter Sebas Veenstra kwam donderdagavond naar het raadsspreekuur om de aanwezige fracties te overtuigen van de nadelen van de omstreden korrels.

Veenstra had zelfs een bak vol met granulaat bij zich om te laten zien en ruiken hoe het granulaat er uit ziet. ,,En in de zomer is het wel zeventig graden op sommige sportvelden’', drukte Veenstra de politici letterlijk met de neus op de feiten. 

Gezondheidseffecten

Zijn stichting werd in 2016 in het leven geroepen naar aanleiding van een uitzending van Zembla ,dat een uitzending wijdde aan de nadelige gezondheidseffecten van het granulaat op (jeugdige) sporters. ‘Kom van dat gras af’ probeert sindsdien gemeenten te bewegen af te zien van het gebruik van rubbergranulaat. En dringt aan op het gebruik van natuurlijke materialen zoals kurk. 

De naam ‘Kom van dat gras af’ is anders bedoeld dan in eerste instantie lijkt, verduidelijkte Veenstra. ,,We zijn niet tegen kunstgras. Het is meer een oproep om van het gras af te komen, vanwege de schadelijke gevolgen van het granulaat.’' Volgens de stichting zijn de onderzoeken van het RIVM, waaruit blijkt dat de gezondheidsrisico’s meevallen, voor meerdere uitleg vatbaar. 

Vervuiling

Dat leverde bij VVD-raadslid Beent Keulen de nodige verwarring op. ,,Wie moet ik nou geloven?’', was de eerste reactie. GBK-commissielid Bruno Karel merkte op dat er in het specifieke geval van IJVV wel moet worden gelet op de nabijheid van tuinbouwgebied De Koekoek, dat op den duur last zou kunnen krijgen van de mogelijke vervuiling door het grondwater van het granulaat. 

Allemaal gevaren waarvoor de stichting ‘Kom van dat gras af’ waarschuwt. Vervuiling, uitstoot van schadelijke stoffen en de warmte die de velden vasthouden in de zomer. ,,De velden kunnen in de zomer echte warmte-eilanden worden’', aldus voorzitter Sebas Veenstra.