Wethouder Irma van der Sloot (GL)
Volledig scherm
Wethouder Irma van der Sloot (GL) © Foto Freddy Schinkel

Alarmfase 1 in Kampen door miljoenentekort op zorg

Alle alarmbellen gaan af in Kampen. Door ‘heftige tegenvallers’ in de zorg moet de gemeente Kampen 6,1 miljoen euro bezuinigen. Waarop? Wethouder financiën Irma van der Sloot heeft nog geen idee. ,,Het is nog vers.”

De verwachte financiële tegenvallers in de zorg stapelen zich in korte tijdop in de Hanzestad. Eerst dook de jeugdzorg 2,8 miljoen euro in het rood. Daarna volgde de Wet maatschappelijke ondersteuning met 1,2 miljoen euro. En nu volgt de Participatiewet: min 2,1 miljoen euro. 

Jan Willem Schutte (ChristenUnie) is onthutst: ,,Een aantal maanden geleden werd gewaarschuwd voor een tekort van 80.000 euro en nu vliegen de miljoenen mij om de oren. Heeft de gemeente de zaakjes voldoende onder controle", vraagt de fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij zich af.

Redenen

Het miljoenentekort heeft volgens Kampen twee redenen. Aan de ene kant krijgt de gemeente minder geld van het Rijk voor de uitvoering van zorgtaken. Hiermee hebben alle Nederlandse gemeenten te maken. Aan de andere kant zijn de kosten in Kampen hoger dan verwacht. 

Zo zorgen minder doorverwijzingen in de jeugdzorg nog niet voor lagere uitgaven. Het aantal aanvragen voor voor huishoudelijke hulp is gestegen door het beperken van de eigen bijdrage. Ook is Kampen meer kwijt aan uitkeringen door verhuizingen naar de gemeente en minder inwoners die de bijstand verlaten dan verwacht.

Snijden in de uitgaven van zorgkosten is lastig voor Kampen. Inwoners moeten immers de zorg krijgen waar zij recht op hebben. De tekorten dekken vanuit een spaarpotje met zorggeld kan Kampen niet meer. Die is in de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon verdampt. De hoop is mede gevestigd op een landelijke lobby voor meer geld vanuit het Rijk. Maar dat levert nog geen concreet resultaat op.

Kaasschaaf

Duidelijk is dat Kampen gaat snijden in alle budgetten om de miljoenenbezuiniging te halen. ,,Het is niet niks om zes miljoen euro uit de begroting te halen", stelt Van der Sloot. Medio juni gaat zij met een plan van aanpak naar de gemeenteraad. Ze waarschuwt alvast dat dit gevolgen heeft voor de uitvoering van het coalitieprogramma en mogelijk andere ambities die het college heeft. De wethouder koerst niet direct op lastenverzwaring voor inwoners. ,,Dat is geen prioriteit, want daar redden we het niet mee.”