Volledig scherm
De Balgstuw in opgeblazen toestand, tijdens een eerdere storm. De kans is groot dat de waterkering vandaag ook weer in werking wordt gesteld. Foto Freddy Schinkel © Freddy Schinkel

Alle hens aan dek op Kampereiland, storm in aantocht

Kampereiland bij Kampen ligt onder een vergrootglas met een westerstorm in aantocht. Het water staat hoog rond het eiland waarvan de dijken nog altijd niet voldoen aan de normen. Het waterschap heeft dinsdagmiddag de mensen in het gebied gealarmeerd over de huidige situatie en de zogenoemde KEI-brigade opgeroepen klaar te staan.

Volgens woordvoerder Herald van Gerner van waterschap Drents-Overijsselse Delta is 'de kans reëel' dat de hoogwaterbrigade voor het gebied voor het eerst in actie gaat komen. Deze KEI-brigade stond november 2015 al eens paraat voor dijkbewaking, die toen uiteindelijk niet nodig bleek. Nu lijkt inzet er wel te komen, zegt Van Gerner. Het water bij Ramspol stond vanmiddag 17 centimeter boven NAP. ,,Als de weerverwachtingen doorzetten komt daar nog eens 80 centimeter tot een meter bovenop. Het kan woensdag al zo ver zijn.''

Het KNMI voorspelt voor woensdag een westerstorm. In combinatie met een hoge waterstand betekent dat alle hens aan dek bij het Kampereiland. Een westerstorm stuwt het water vanuit het IJsselmeer richting Kampereiland dat ook water moet verwerken van de Vecht, aangevoerd via het Zwartewater en Zwartemeer. 

Alarm

Het waterschap heeft bewoners en leden van de KEI-brigade dinsdag rond drie uur per sms gealarmeerd. Zo'n 10.000 zandzakken liggen klaar om zwakke plekken in de dijken te versterken. De zakken zijn al gevuld en liggen in diverse loodsen, verspreid over het eiland. ,,Als het nodig is, kunnen we snel handelen'', aldus van Gerner.

De KEI-brigade voor het Kampereiland omvat 135 mensen. De brigade is drie jaar geleden speciaal in het leven geroepen voor bewaking van het Kampereiland. Dit agrarische gebied in de gemeente Kampen is berucht om zijn matige waterkering. Al jaren wordt gewerkt aan dijkversterking, maar tot uitvoering is het nog niet gekomen. Dat heeft deels te maken met hoge kosten, maar ook met een haalbaar plan. Het Kampereiland grenst aan de IJssel, het Zwartemeer, het Zwartewater en het Ketelmeer.

Ook zuidelijk en oostelijk deel van Flevoland hebben last van hoogwater. Gemaal Wortman bij Lelystad is continu in bedrijf om het waterpeil in de Lage Vaart met bijna 40 centimeter te verlagen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!