Volledig scherm
Ter illustratie. De aanleg van glasvezel. © anp

'Alles of niets' voor glasvezel op het platteland tussen Kampen en Staphorst

Glasvezel in de buitengebieden van Kampen, Zwartewaterland, Staphorst en Steenwijkerland? ,,Het is alles of niets", zegt Arnita van der Weerd. Zij is voorzitter van de stichting BB-NoW, die zich hard maakt voor de aanleg. Op 18 december moet de teller op 3.400 aanmeldingen staan. Eentje te weinig? ,,Dan gaat het écht niet door."

Het was een vraag die in de afgelopen periode vaak naar voren kwam tijdens informatiebijeenkomsten. De kille cijfers zijn dat op het platteland 6.800 aansluitingen mogelijk zijn. 50 procent moet meedoen. Wordt dat percentage niet gehaald, dan trekken netbeheerder Rendo en investeringsfonds CIF de stekker uit het project.

 'Ook als in mijn regio 70 procent zich aanmeldt?' klonk het in de zalen. ,,Ja", antwoordde Van der Weerd. ,,Het gaat om het hele gebied. Aan die gedachte moesten belangstellenden wennen." 

Desalniettemin is haar gedachte versterkt dat er behoefte is aan sneller internet op het platteland. Zo werden in de regio zeven informatiebijeenkomsten gehouden die in totaal door 1.350 personen werden bezocht.