Volledig scherm
PREMIUM
De 'varkensoren' aan de lantaarnpaal voor de synagoge in Kampen. © Wim Schluter

Antisemitische intimidatie in Kampen? Welnee, gewoon een kunstproject over ‘sprekend verleden’

Geen ‘antisemitische intimidatie’ maar een verkeerd begrepen kunstproject; het werk van de Almelose kunstenares Sibyl Heijnen bij de voormalige synagoge in Kampen heeft maandag voor heel wat beroering gezorgd

Heijnen had in het kader van haar tentoonstelling niet alleen in de voormalige synagoge werk opgehangen, maar ook daarbuiten. Aan de lantaarnpaal voor het monument aan de IJsselkade hing ze een aantal gedroogde koeienoren op, als ‘boodschappers’ die ook nog eens konden luisteren. 

De koeienoren werden niet alleen opgehangen bij de lantaarnpaal bij de synagoge, maar ook in de bomen voor het Stedelijk Museum en zelfs boven de achteringang van het museum. Dat gebeurde al eind juni, maar pas maandagmorgen kreeg het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël er een melding van. ,,Via social media’’, aldus Aron Vrieler van het CIDI. 

  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.