Volledig scherm
De vernieuwde Milieustraat van Recycling Kampen. Helemaal rechts de ingang vanaf de Oslokade. © Foto Freddy Schinkel

Aparte wachtstrook zorgt voor veilige afslag naar milieupark Kampen

Het milieupark van Recycling Kampen krijgt een aparte opstelstrook aan de Oslokade. Die voorkomt onveilige situaties op drukke momenten. Als auto's met aanhangwagens wachten op een drukke weg in de Zuiderzeehaven.

Het vernieuwde milieupark is sinds een week open. Een grote verandering is dat de personenwagens en het vrachtverkeer van elkaar zijn gescheiden. Dit was een voorwaarde toen Recycling Kampen enkele jaren geleden de activiteiten overnam van de gemeente Kampen. Het scheiden van beide groepen vergroot de veiligheid bij het storten van afval. Auto's rijden niet langer rechtdoor het terrein op, maar slaan linksaf de Oslokade op en gaan na circa honderd meter rechtsaf het terrein op.

Ongelukken

Knelpunt is een knik in de weg, precies bij het toegangshek. Als er een wachtrij met auto's staat, kunnen vrachtwagens elkaar niet passeren op de Oslokade. Vooral zwaar beladen vrachtwagens nemen de bocht ruim. Op de weg wordt het steeds drukker door bedrijven als Hoeben Metaal, Graansloot en de IJsseldelta Terminal. 

Ondernemers en Sweco Parmanagement verwachten dat de combinatie van vrachtverkeer en wachtende personenauto's tot ongelukken leidt. Verkeerskundigen van de gemeente Kampen zijn het hiermee eens. Zeker als zich meer bedrijven vestigen aan de Oslokade. 

Gootje

De gemeente en Recycling Kampen hebben besloten om een opstelstrook aan te leggen. Die komt naast bestaande rijbaan van de Oslokade. Een stuk berm wordt opgeofferd. Hierdoor worden wachtende auto's van het doorgaande vrachtverkeer gescheiden, wat de kans op ongelukken moet verminderen. 

De opstelstrook wordt met een gootje en markering gescheiden van de Oslokade. De doorgaande weg krijgt in het midden een streepmarkering. De kosten á 25.000 euro delen de gemeente Kampen en Recycling Kampen. De opstelstrook wordt zo snel mogelijk aangelegd, nu de gemeente de financiële bijdrage heeft bevestigd. Het alternatief: het weghalen van de knik en het verbreden van de hoofdrijbaan van de Oslokade is veel duurder, stelt de gemeente.