Volledig scherm

Auto's moeten naar rand van binnenstad Kampen

Vijf 'magneten' voor gratis parkeren moeten er voor zorgen dat het centrum van Kampen autoluw wordt, blijkt uit nieuw verkeersplan. Een belangrijke rol is weggelegd voor duidelijke routes voor automobilisten naar parkeerlocaties, die bij voorkeur gratis zijn.

Na jaren van voorbereiding en maanden van overleg zijn de eerste contouren van het nieuwe verkeersplan voor Kampen zichtbaar. Een groep belanghebbenden, waaronder inwoners, horeca en ondernemers, hebben hun eerste gedachten op papier gezet.

Naast de drie huidige locaties bij Station Kampen, Buitenhaven en gemeentehuis moeten er nog twee bijkomen. Locaties de belanghebbenden opperen zijn bij de Bovenhaven en langs de Korteweg. De duidelijke routes moeten er voor zorgen dat er geen overbodig verkeer in de binnenstad komt.

Dat betekent niet dat het betaald parkeren uit de gratie raakt. Wel is een suggestie om dagkaarten af te schaffen. Betaald parkeren moet langer dan een uur en maximaal drie uur. Het idee is dat bezoekers die een hele dag naar Kampen komen een gratis parkeerplek zoeken. Zij kunnen dan lopend of met een deelfiets de stad in.