Volledig scherm
De omgeving van de Buitenhaven in Kampen. In het midden de Burgel. Aan de rechterkant de Oranjesingel en het Bolwerk, links de Burgwal en de ingang van de Oudestraat. © Google Streetview

Automobilist kan zonder overtreding niet ontsnappen uit omleiding in Kampen

Een doolhof voor automobilisten. Dat was de omgeving van de Buitenhaven maandagochtend. Ontsnappen uit een vicieuze cirkel van eenrichtingsverkeer was alleen mogelijk door een verkeersregel te negeren.

Het viel de gemeente Kampen ook op. Dus werd in de loop van de dag het tijdelijk eenrichtingsverkeer in Bolwerk opgeheven. Tot 16.00 uur mochten auto's in beide richtingen over de weg langs de Burgel. Kampen bekijkt of er voor volgende week maandag maatregelen nodig zijn om hetzelfde probleem te voorkomen.

Sluipverkeer

Wat is er aan de hand? Auto's die over de IJsselkade rijden vervolgen vaak hun route via de Oranjesingel. Maar die is tot eind volgende week afgesloten door de bouw van de parkeergarage. Om sluipverkeer te voorkomen is eenrichtingsverkeer ingevoerd op het Bolwerk, maar vanaf de andere kant. 

Het idee is dat het verkeer dat normaal de Oranjesingel neemt, nu de Burgwal gebruikt. Maar dat kan op maandag niet tot het eind van de middag vanwege de markt. Dus ontstond er een hachelijke situatie. Automobilisten mochten bij de Buitenhaven vanaf de IJsselkade alleen de Oudestraat in. Vanuit die straat worden auto's weer naar de IJsselkade geleid, waar een verplichte rijrichting naar de Buitenhaven geldt. Het gevolg: automobilisten die de regels volgen mogen alleen maar rondjes rijden.

Alternatief

Vrijdag gaat de Noordweg open, een zijtak van de Oranjesingel. De gemeente bekijkt nog of dit volgende week maandag een wenselijk alternatief is voor de afgesloten Oranjesingel, als ook de Burgwal is afgesloten door de markt. De auto's moeten dan door de smalle straten van Brunnepe.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.