Bach in de subways, maar dan in de Eenhoorn

Een uur lang speelde New Yorker Dale Henderson zaterdagmiddag werk van Bach op zijn cello in koffiezaak De Eenhoorn. Zonder bladmuziek, zich alleen concentrerend op het werk van Bach - ten overstaan van een bomvolle Eenhoorn.

Alleen om een beetje water te drinken, pauzeerde hij na ongeveer een half uur even een paar minuten, maar ook toen bleef nagenoeg het voltallige publiek in De Eenhoorn afwachtend zitten. Henderson begon zijn project ‘Bach in the Subways’ in 2010, om het werk van de componist ook op plekken buiten de reguliere concertpodia te laten horen. ,,Honderden’’, is het antwoord op de vraag hoeveel concerten hij sinds die tijd heeft gegeven op ongebruikelijke plekken.

Helder voor de geest

Het gevoel dat hij kreeg toen hij voor het eerst zijn celloklanken liet horen in de Amerikaanse metrogangen kan hij zich nog helder voor de geest halen. ,,It felt amazing.’’ Die ervaring gunde hij ook een afgeladen Eenhoorn zaterdagmiddag, waar veel liefhebbers soms letterlijk aan zijn voeten zaten om naar het concert te luisteren.

Dale Henderson speelt ‘Bach in de Subways’ in een bomvolle koffiezaak De Eenhoorn 
in Kampen.
Volledig scherm
Dale Henderson speelt ‘Bach in de Subways’ in een bomvolle koffiezaak De Eenhoorn in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Onder het publiek ook celliste Elisabeth Haase (17) die de vrijdag voorafgaand aan het concert ruim drie kwartier les kreeg van de Amerikaanse muzikant in muziekschool Quintus. Een heel leerzame ervaring, weet Haase na afloop van het concert in De Eenhoorn. ,,Er zijn wel een miljoen manieren waarop je Bach kunt spelen, heb ik geleerd. Alles kun je op zoveel manieren doen; het strijken, de vibrato.’’

Twijfelen

De ervaring met Henderson heeft haar weer een beetje aan het twijfelen gebracht; doorgaan met de muziek op het conservatorium, of toch doorstuderen voor dokter. ,,Beroepsmuzikant worden brengt wel een hoop risico’s met zich mee.’’

Voor Dale Henderson heeft muziek de wereld geopend; overal ter wereld bracht zijn Bach in de Subways-project hem al. En zaterdagmiddag dus naar De Eenhoorn in Kampen. Bijna overal is het publiek hetzelfde, is zijn ervaring inmiddels - behalve dan vergeleken met het publiek in de New Yorkse metrostelsels. ,,Hier blijven mensen zitten om te luisteren, in New York is de energie heel anders. Daar blijven ze hooguit dertig, veertig seconden staan om te luisteren, voordat ze weer haastig verder gaan.’’

 1. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.