Bach in de subways, maar dan in de Eenhoorn

Een uur lang speelde New Yorker Dale Henderson zaterdagmiddag werk van Bach op zijn cello in koffiezaak De Eenhoorn. Zonder bladmuziek, zich alleen concentrerend op het werk van Bach - ten overstaan van een bomvolle Eenhoorn.

Alleen om een beetje water te drinken, pauzeerde hij na ongeveer een half uur even een paar minuten, maar ook toen bleef nagenoeg het voltallige publiek in De Eenhoorn afwachtend zitten. Henderson begon zijn project ‘Bach in the Subways’ in 2010, om het werk van de componist ook op plekken buiten de reguliere concertpodia te laten horen. ,,Honderden’’, is het antwoord op de vraag hoeveel concerten hij sinds die tijd heeft gegeven op ongebruikelijke plekken.

Helder voor de geest

Het gevoel dat hij kreeg toen hij voor het eerst zijn celloklanken liet horen in de Amerikaanse metrogangen kan hij zich nog helder voor de geest halen. ,,It felt amazing.’’ Die ervaring gunde hij ook een afgeladen Eenhoorn zaterdagmiddag, waar veel liefhebbers soms letterlijk aan zijn voeten zaten om naar het concert te luisteren.

Volledig scherm
Dale Henderson speelt ‘Bach in de Subways’ in een bomvolle koffiezaak De Eenhoorn in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Onder het publiek ook celliste Elisabeth Haase (17) die de vrijdag voorafgaand aan het concert ruim drie kwartier les kreeg van de Amerikaanse muzikant in muziekschool Quintus. Een heel leerzame ervaring, weet Haase na afloop van het concert in De Eenhoorn. ,,Er zijn wel een miljoen manieren waarop je Bach kunt spelen, heb ik geleerd. Alles kun je op zoveel manieren doen; het strijken, de vibrato.’’

Twijfelen

De ervaring met Henderson heeft haar weer een beetje aan het twijfelen gebracht; doorgaan met de muziek op het conservatorium, of toch doorstuderen voor dokter. ,,Beroepsmuzikant worden brengt wel een hoop risico’s met zich mee.’’

Voor Dale Henderson heeft muziek de wereld geopend; overal ter wereld bracht zijn Bach in de Subways-project hem al. En zaterdagmiddag dus naar De Eenhoorn in Kampen. Bijna overal is het publiek hetzelfde, is zijn ervaring inmiddels - behalve dan vergeleken met het publiek in de New Yorkse metrostelsels. ,,Hier blijven mensen zitten om te luisteren, in New York is de energie heel anders. Daar blijven ze hooguit dertig, veertig seconden staan om te luisteren, voordat ze weer haastig verder gaan.’’

 1. Elke dag krijgen zo'n 150 fietsers een boete na bellen of appen op de fiets, zo zit het in uw gemeente
  video

  Elke dag krijgen zo'n 150 fietsers een boete na bellen of appen op de fiets, zo zit het in uw gemeente

  Elke dag worden zo'n 150 fietsers op de bon geslingerd omdat ze hun mobiele telefoon vasthouden op de fiets. In de eerste twee maanden na het landelijke verbod voor appen of bellen op de fiets tikten fietsers gezamenlijk 878.000 euro af aan boetes voor de overtreding. In Lelystad, Emmeloord en Deventer werden er in verhouding fors meer boetes uitgeschreven dan het landelijke gemiddelde.
 2. Prijs voor koopwoning stijgt het hardst in Flevoland: hoeveel betaal je voor een dak boven je hoofd?
  Check de prijzen

  Prijs voor koopwoning stijgt het hardst in Flevoland: hoeveel betaal je voor een dak boven je hoofd?

  Mensen die de afgelopen periode een huis kochten in de provincie Flevoland moesten daar flink voor in de buidel tasten. Van alle provincies in ons land stegen de prijzen voor koopwoningen in Flevoland namelijk het hardst. Ook in Overijssel en Gelderland stegen de prijzen. Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.