Volledig scherm
PREMIUM
Twaalf van de 59 paarden zijn besmet met droes. ,,We moeten zorgen dat de bacterie zich niet verder verspreid'', zegt penningmeester Kees Petersen van het hippisch centrum in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Besmettelijke ziekte gooit Kamper manege in het slot

UPDATEHippisch Centrum Kampen zit voorlopig op slot. Twaalf  van de 59 paarden en pony's zijn getroffen door de besmettelijke ziekte droes. Om te voorkomen dat deze ziekte overslaat naar andere maneges, mag geen enkele viervoeter het terrein op of af.

Bij droes zorgt een bacterie voor infectie van de luchtwegen waarbij abcessen ontstaan in de lymfeklieren. Ruim een week geleden doken de eerste verschijnselen op bij twee paarden. In eerste instantie dacht de stichting Hippisch Centrum Kampen nog dat het om een ondersoort zou gaan, zegt penningsmeester Kees Petersen in een toelichting. ,,Onderzoek gaf geen uitsluitsel. Maar later bleek het toch om droes te gaan. We moeten de bacterie op eigen terrein houden en zorgen dat die zich niet verspreidt. Alle dieren hebben contact gehad met elkaar. Daarom hebben we de manege helemaal op slot gezet."