Volledig scherm
PREMIUM
Twaalf van de 59 paarden zijn besmet met droes. ,,We moeten zorgen dat de bacterie zich niet verder verspreid'', zegt penningmeester Kees Petersen van het hippisch centrum in Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Besmettelijke ziekte gooit Kamper manege in het slot

UPDATEHippisch Centrum Kampen zit voorlopig op slot. Twaalf  van de 59 paarden en pony's zijn getroffen door de besmettelijke ziekte droes. Om te voorkomen dat deze ziekte overslaat naar andere maneges, mag geen enkele viervoeter het terrein op of af.

Bij droes zorgt een bacterie voor infectie van de luchtwegen waarbij abcessen ontstaan in de lymfeklieren. Ruim een week geleden doken de eerste verschijnselen op bij twee paarden. In eerste instantie dacht de stichting Hippisch Centrum Kampen nog dat het om een ondersoort zou gaan, zegt penningsmeester Kees Petersen in een toelichting. ,,Onderzoek gaf geen uitsluitsel. Maar later bleek het toch om droes te gaan. We moeten de bacterie op eigen terrein houden en zorgen dat die zich niet verspreidt. Alle dieren hebben contact gehad met elkaar. Daarom hebben we de manege helemaal op slot gezet."
 

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.