Een binnenvaartschip wordt bij het Kamper bedrijf Stoter geladen voor transport. Het schip wordt maar voor de helft gevuld, vanwege de lage waterstand.
Volledig scherm
PREMIUM
Een binnenvaartschip wordt bij het Kamper bedrijf Stoter geladen voor transport. Het schip wordt maar voor de helft gevuld, vanwege de lage waterstand. © Foto Freddy Schinkel

Bestrating stokt: vervoer grondstoffen over water niet meer te betalen

De lage waterstand in Rijn en IJssel begint bouwprojecten nu echt te raken. Vorige week is een herbestratingsproject in de wijk Hooiland/Achterland op Urk stilgelegd vanwege een gebrek aan lava. Dat dient als ondergrond voor waterdoorlatende bestrating. De voorraad bij leverancier Stoter in Kampen is op en kan alleen tegen zeer hoge kosten worden aangevuld. Daarom heeft de gemeente Urk besloten het project tot volgend voorjaar stil te leggen.

Ondertussen is het hopen op regen, heel veel regen in het stroomgebied van de Rijn. Want het waterpeil in de rivieren is nu zo ver gedaald, dat vrachtschepen nog maar voor minder dan de helft kunnen worden beladen.

Ad Tissink, bouwjournalist van vakblad Cobouw: ,,Dit zie je in heel Nederland, dat de bouwmaterialen vrij onbetaalbaar worden door de lage waterstand. Dat projecten stil zijn gelegd is nieuw voor mij, maar de prijs van bijvoorbeeld beton is flink gestegen. Zo’n vijftien tot twintig procent. Doordat schepen zo weinig lading tegelijk kunnen meenemen.’’ De prijsstijging geldt bovendien ook voor andere bouwmaterialen.