Betonvloer voor spuisluis tussen Dronten en Kampen

Rijkswaterstaat is vandaag begonnen met het storten van beton voor het spuigedeelte van de Reevesluis. In zeven uur tijd is 800 kuub beton gestort voor de vloerconstructie van de spuisluis en vispassage. 

De volgende stap is het storten van vergelijkbaar materiaal voor wanden in het midden en aan de zijkanten. Tussen een zijwand en tussenmuur komt de vispassage. Tussen de andere wanden komen schuiven om de doorvoer van water te regelen tussen IJssel en Drontermeer.

Schutsluis

De Reevesluis bestaat uit een spuisluis, vispassage en een schutsluis. De schutsluis is zo goed als klaar, alleen de deuren zijn nog niet gebruik. De scheepvaart mag er wel gebruik van maken, tijdens speciale passeertijden. Op 1 april veranderen volgens Rijkswaterstaat de tijden die er nu voor staan.

De Reevesluis is het slotstuk van het omvangrijke programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Dat voorziet in een bypass van de IJssel bij Kampen, die bij extreem weer (hoog) water afvoert richting IJsselmeer. De Reevesluis stuurt het in de goede richting. Deze sluis splijt het Drontermeer in een noordelijk deel met een ‘dynamisch’ waterpeil en een aansluiting op het IJsselmeer en een zuidelijk deel met een vast waterpeil.

De Reevesluis vervangt de Roggebotsluis, die een paar kilometer noordelijker ligt. Die sluis wordt gesloopt en vervangen door een brug. Die wordt hoger dan de huidige, zodat de brug minder vaak open hoeft en dat scheelt files op de weg. Roggebot is een belangrijk knelpunt op de route van Dronten naar Kampen.

De aanleg van de spuisluis bij de schutsluis in het Reevediep.
Volledig scherm
De aanleg van de spuisluis bij de schutsluis in het Reevediep. © Foto Freddy Schinkel