Bewoners Oranjesingel in Kampen 'rammelen in de stoel'

KAMPEN - Ze zitten af en toe 'te rammelen in de stoel', de bewoners van de Oranjesingel in Kampen. Al dat zware vrachtverkeer over de klinkerweg, ze zijn het zat: Gemeente, doe eens wat!

Het is geen gelukkige combinatie aan de Oranjesingel: wegversmallingen en een straat belegd met klinkers. Althans, dat vinden de bewoners.

Trillen
Neem de klinkers. Passeert een vrachtwagen, een tractor of een ander zwaar voertuig dan voelen ze hun huis trillen. 'Ze zitten van tijd tot tijd te schudden in de stoel', schrijft wijkvereniging Brunnepe Hanzewijk in een brief aan de gemeente.

En: 'Hun huizen gaan kapot'. De klinkers zorgen voor 'schokken', zo valt te lezen. En die worden erger naarmate het (vracht)verkeer harder rijdt. De wegversmallingen wakkeren dat alleen maar aan. Die zouden een zogenaamd 'wie is er het eerst'-gedrag stimuleren. Kortom, even gas geven om als eerste die hindernis te kunnen nemen.

Versmallingen
En dan zitten er nog hobbels in de versmallingen die de omgeving nóg meer laat rammelen. 'Het oogmerk om de snelheid uit de weg te halen, mist doel'.

En wat te denken van de uitlaatgassen die de straat in waaien, schrijft de wijkvereniging. Het gevolg van het stoppen en optrekken van het verkeer bij de versmallingen.

De aanleg van de parkeergarage bij de Buitenhaven werkt niet mee. Dit zorgt voor veel zwaarbeladen vrachtwagens over de Oranjesingel.

Maatregelen
De wijkvereniging vraagt om maatregelen. Ten eerste willen ze dat de versmallingen zo snel mogelijk worden verwijderd. En de klinkerlaag, nog maar enkele jaren geleden gelegd om de Oranjesingel 'op te leuken', moet asfalt worden. De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brief.

Het oogmerk om de snelheid uit de weg te halen, mist doel wijkvereniging Brunnepe Hanzewijk over overlast omwonenden van hobbels in wegversmallingen