Volledig scherm
PREMIUM
Een protest met trekkers en zure melk was in 2016 nodig om de politiek wakker te schudden. Nu zijn de boeren van het Kampereiland tevreden. © Freddy Schinkel

Boeren Kampereiland krijgen hun zin: pacht wijzigt in erfpacht

Het boerenprotest van november 2016 lijkt bijna drie jaar na dato toch resultaat op te leveren voor de boeren van het Kampereiland. Burgemeester en wethouders van Kampen hebben deze week een nieuw beleidsplan voor het gebied omarmd, waarin de pacht geleidelijk plaats maakt voor erfpacht en boeren meer ondersteuning krijgen bij hun bedrijfsvoering. Dat maakt een einde aan plotselinge stijgingen van de pachtprijzen. Bovendien krijgen boeren hierdoor weer de ruimte om te investeren en ook het beëindigen of overdragen van het bedrijf wordt een stuk gemakkelijker.

Een protestactie met trekkers voor het stadhuis en halfvolle flesjes zure melk voor de raadsleden waren er in 2016 voor nodig om het stadsbestuur wakker te schudden. Op dat moment dreigde een stijging van de pachtprijs met 22 procent – zo’n 10 mille per boer - terwijl de melkprijs zo ongeveer beneden de kostprijs was gedaald. Alles bij elkaar was de pacht in tien jaar tijd al bijna verdubbeld. Dat kon zo niet langer vonden de boeren – en dat ze daarin gelijk hadden bleek later uit onderzoek door de Aeres Hogeschool.