Volledig scherm
© Jaap Selles

Boeren van het Kampereiland blijven nog een maand in onzekerheid

KAMPEN - Gaat de forse pachtverhoging van tafel? Boeren van het Kampereiland blijven nog een maand in onzekerheid. Dat is de uitkomst van een debat dat donderdagavond in de gemeenteraad werd gehouden.

GBK deed de oproep aan wethouder Martin Ekker om zich in te spannen de verhoging van tafel te krijgen. In een tijd dat de agrarische sector het lastig heeft, kunnen zij een forse pachtverhoging van 22 procent missen als kiespijn. Zeker omdat de pacht vorig jaar al met 13 procent steeg. De oproep kon direct op steun rekenen van SP en PvdA.

Na een debat van ruim 2 uur werd de angel uit de oproep gehaald. Een raadsmeerderheid voelde de noodzaak om boeren op het Kampereiland te helpen. Maar is het eenmalig schrappen van de verhoging voldoende? De partijen denken van niet.

Daarom krijgt wethouder Martin Ekker een maand te tijd om met grondbeheerder Kampereiland Vastgoed te praten. Zijn belangrijkste doel is: een vaste pachtprijs. Daarnaast wil hij betalingsregelingen voor boeren. Ook wil hij in gesprek over maatregelen die boeren op lange termijn meer zekerheid moeten geven.

In december wil de gemeenteraad horen wat de wethouder heeft bereikt. Is dat in haar ogen onvoldoende, dan zal waarschijnlijk weer de oproep klinken: doe er alles aan om de pachtverhoging van tafel te krijgen. Tot die tijd zitten de boeren van het Kampereiland nog in onzekerheid.