Volledig scherm
PREMIUM
Een vrachtwagen verlaat de Leerdammer melkfabriek in Dalfsen, hier op archiefbeeld. © Alex Mulder

Boeren willen mét kaasfabriek uit Dalfsen de barricaden op: ze eisen meer geld voor hun melk

Ze verdienen ‘al jaren’ net onder de kostprijs, de melkveehouders die leveren aan de melkfabriek van Leerdammer. ,,En dat moet veranderen’’, stelt Hans Puttenstein uit Kamperveen.

Puttenstein (48) is een van de melkveehouders die leveren aan de fabrieken van kaasmaker Leerdammer, in Dalfsen en Schoonrewoerd (onder Nieuwegein). Hij is vice-voorzitter van de kaasboerenbelangenclub die recent is opgericht en een lange naam heeft: Leveranciers Vereniging Leerdammer Collectief. De leden uit de regio van de Stentor komen vooral uit de omgeving van Dalfsen en Kampen.

Wat willen jullie?

,,We willen samen met de melkfabriek optrekken, om te zorgen dat we een hogere prijs krijgen voor ons product. Melkveehouders krijgen steeds een paar cent te weinig per liter. Dat kun je geen jaren volhouden. We willen op z’n minst de kostprijs.’’

  1. Begrip, schrik en vraagtekens bij voorgestelde bezuinigingen in Kampen
    PREMIUM

    Begrip, schrik en vraagte­kens bij voorgestel­de bezuinigin­gen in Kampen

    Dát Kampen de broekriem de komende jaren stevig moet aanhalen, was voor veel mensen allang geen verrassing meer. Een pakket met ruim tweehonderd bezuinigingsvoorstellen werd dinsdag openbaar gemaakt, het Kamper college van burgemeester en wethouders doet een voorzet met een plan waarmee in totaal acht miljoen euro wordt bespaard. Niet alleen wordt de eigen organisatie onder de loep genomen, ook stelt het college voor om de inkomsten te verhogen (parkeren binnenstad duurder, ozb verhogen), subsidies te korten (cultuursector) en langlopende projecten uit te stellen (‘Vernieuwbouw’ Ichthus College, Bolwerk Buitenwacht). Wat vinden die betrokken partijen van de voorstellen van het college?