Volledig scherm
Vuurwerk © Stock

Boosheid over vuurwerkshow in Kampen, GroenLinks Overijssel wil actie

videoInwoners van Kampen hebben zich woensdagavond gestoord aan een vuurwerkshow die op de Schansdijk gehouden werd. 

De politie kreeg verschillende meldingen binnen en mensen lieten op Twitter weten dat ze het belachelijk vonden dat dit op een doordeweekse avond werd gedaan. De show die door vuurwerkmerk Magnum aangekondigd was als een ‘importeurs-demo‘ begon om 21 uur.

Voor de vuurwerkshow was een vergunning verleend door de provincie. GroenLinks in Kampen heeft de kwestie neergelegd bij de provinciale fractie. Die kondigt aan met andere Statenfracties in overleg te gaan, met als doel dit soort shows in de toekomst aan banden te leggen.

Vroeg op de avond

Marcel Schutteman van Broekhoff Vuurwerk in Biddinghuizen die de demonstratie organiseerde, zegt: ,,Wij kunnen ons voorstellen dat dit wat overlast geeft. Daarom hebben we een locatie buiten de bebouwde kom gekozen, bij de Kamper Wieler Club, informeren we de omgeving vooraf en proberen we de demonstratie zo kort mogelijk te houden. En we proberen het zo vroeg mogelijk op de avond te doen maar het moet natuurlijk wel donker zijn. Nog later in het seizoen kan niet omdat dealers nu beginnen met de inkoop van vuurwerk.” Aan zo'n 200 winkeliers uit het hele land werden 22 soorten vuurwerk gepresenteerd met aan het einde een korte show. 

Het was de eerste keer dat Broekhoff zo'n demonstratie gaf in Kampen. Vorige jaren leidden shows van anderevuurwerkbedrijven ook al tot gemopper in Kampen.

Apelazerus

Fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks in Kampen stelt: ,,Al jaren zijn we landelijk in discussie om het vuurwerk rond oud en nieuw aan banden te leggen en een goed evenwicht te zoeken. Maar tegelijk krijgt zo'n commerciële show om vuurwerk aan te prijzen bij de detailhandel, alle ruimte van de provincie. Dit kan gewoon niet meer. Dit is nu de derde keer dat dit gebeurt in Kampen en elke keer zijn er weer mensen die zich het apelazerus schrikken als ze zomaar in eens op een doordeweekse avond met vuurwerk geconfronteerd worden. De provincie is nu aan zet. Het is echt nodig hier eens beleid op te maken."