Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Koelewijn is onlosmakelijk verbonden met de melkbus. Op zijn werkkamer staan er twee. Geschilderd in de kleuren van de politie. © Freddy Schinkel

Bort Koelewijn: burgemeester van Kampen die een traditie de nek omdraait?

Interview + KaartMelkbusschieten als heilig huisje in Kampen? Niet voor burgemeester Bort Koelewijn. Het draagvlak neemt af, dus schuwt hij een impopulaire maatregel niet.

Koelewijn (64) oogt ontspannen. Op zijn werkkamer staan twee melkbussen klaar. Op welke hij maandag gaat schieten? ,,De donkere, want die is lichter om mee te sjouwen.” De aanloop naar de jaarwisseling in Kampen en IJsselmuiden is onrustig. Vrijstaat Kampen bestaat niet meer, want met carbid schieten mag niet meer op iedere straathoek. Koelewijn wees 25 populaire plekken aan waar het wél mag. Het resultaat: een petitie die ruim duizend keer is ondertekend en tweehonderd boze schutters die in de hal van het gemeentehuis meer plekken eisten. Met succes.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.