De Bovenkerk op schaal staat op zijn plek in het miniaturenmuseum van Joop Koers.
Volledig scherm
De Bovenkerk op schaal staat op zijn plek in het miniaturenmuseum van Joop Koers. © Foto Freddy Schinkel

Bovenkerk van Joop Koers staat op zijn plek op Kampereiland

Het heeft even geduurd, maar de Bovenkerk van Joop Koers is klaar. Bijna anderhalf jaar na start van de bouw staat het schaalmodel op zijn plek in het miniaturenmuseum op het Kampereiland.

De kerk is veruit het grootste bouwwerk in de collectie van de miniaturenbouwer. Melkveehouder Koers bouwt normaal gesproken op een schaal van 1 op 10, maar dan zou de Bovenkerk nog veel groter uit zijn gevallen. De kerk is nu nagebouwd volgens 1 op 20 en toren nog altijd boven zijn omgeving, net zoals de echte Bovenkerk, hemelsbreed een paar kilometer verderop.

Ruim een jaar geleden begon Koers aan het project dat hij vanwege de omvang jaren voor zich uit had geschoven. Omdat de kerk als icoon van Kampen niet in zijn miniaturencollectie mocht ontbreken, begon hij daar nu aan. Zaterdag heeft hij het bouwwerk op zijn plek gezet. Dat betekende inschikken voor de andere bouwwerken, ook een grachtje moest worden gedempt. ,,De schuur is nu wel vol hoor‘’, zegt Koers. 

In zijn hoofd is hij al bezig met zijn volgende project. Eerst de schuur schoonmaken en daarna gaat hij daar aan beginnen. Wat het gaat worden, wil hij nog niet zeggen. Hoe zit het eigenlijk met plek in de schuur? ,,Ik ga van tevoren geen problemen opzoeken’’, zegt hij, ,,Voor elk probleem is uiteindelijk een oplossing.’’

Koers is blij dat de monsterklus is geklaard. Is hij trots op het exemplaar? Nee, dat niet. ,,Wel dankbaar dat ik van de Schepper de gave heb gekregen dit te kunnen maken’’, zei Koers daarover eerder tegen de Stentor.

Het miniaturenmuseum van Joop Koers is elke zaterdag geopend en verder op afspraak.

  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.