Volledig scherm
De Eilandbrug. © Erna Lammers

Bruine Vloot overweegt gang naar rechter om Eilandbrug

Schippers van de Bruine Vloot overwegen juridische stappen te nemen om de aanleg van een loopbrug bij de Eilandbrug of een schadevergoeding af te dwingen. Reden zijn de vele technische storingen van de brug ten noorden van Kampen. Schepen moeten hierdoor soms wekelijks uren wachten, wat zorgt voor inkomstenderving.

,,We verlangen toezeggingen en prioriteit voor oplossingen", zegt kartrekker Henri van Dijk, tevens schipper van de Pouwel Jonas. Al meerdere keren noemde hij de oplossing van een loopbrug ten noorden van de Eilandbrug. Mochten de schepen niet verder kunnen op de IJssel, dan kunnen gasten van boord en worden zij per bus vanaf de Melmer naar de IJsselkade gebracht. ,,Maar onze indruk is dat de verantwoordelijken denken dat het vaarseizoen bijna voorbij is en dat wij aan een winterslaap beginnen." 

Wachten

Maandag nog lagen zes zeilschapen urenlang te wachten voor de Eilandbrug, totdat zij hun route richting IJsselmeer konden vervolgen. Via de juridische weg hoopt de Bruine Vloot te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de storingen en het aanleggen van een loopbrug en op wie inkomstenderving kan worden verhaald. ,,Dan is er tenminste duidelijkheid", vindt Van Dijk. ,,Nu zegt niemand iets en voelen wij ons niet serieus genomen. Het is al prima als iemand zegt welke procedures gevolgd moeten worden en hoe lang die duren."

Stekkers vervangen

Vrijdagnacht voert Rijkswaterstaat (RWS) een software update uit aan het bestuur- en bedieningssysteem van de Eilandbrug. De verbetering staat al langere tijd gepland en heeft niets te maken met de recente storingen. ,,Die moeten nog uitgebreid worden geanalyseerd", zegt een woordvoerster. De gemeente Kampen wil met RWS in gesprek over de storingen. RWS verwacht dat het aantal storingen na dit weekend afneemt. Ook omdat de stekkers van camera's worden vervangen. Een aantal begaf het, wat voor storing zorgde. ,,Storingen uitsluiten kunnen wij nooit", haast de woordvoerster zich te zeggen. 

Schipper Van Dijk weet niet wat hij van de verbetering kan verwachten. ,,Je moet altijd hoop hebben", zegt hij. ,,Ondertussen zijn we al acht maanden met problemen verder. Ik denk niet dat het in een keer lukt om te zeggen: dit is het probleem en zo lossen we het op."