Volledig scherm
Bort Koelewijn © Gemeente

Burgemeester blijft strijden voor behoud laatste universiteit in Kampen

KAMPEN - "We geven ons niet gewonnen", zegt burgemeester Bort Koelewijn. Hij blijft proberen om de nieuw op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit naar Kampen te laten komen.

Maandag werd bekend dat Utrecht verreweg de beste papieren heeft als toekomstige vestigingsplaats. Het gevolg is dat de Theologische Universiteit uit Kampen verdwijnt. "Teleurstellend", vindt Koelewijn. "En ik kan het mij moeilijk voorstellen."

De verhuizing is nog niet definitief. De synodes van aangesloten kerkgenootschappen moeten nog definitief groen licht geven. Dat lijkt een formaliteit te zijn en waarschijnlijk gebeurt dat in het voorjaar. Maar zo lang het licht niet op groen staat heeft Koelewijn hoop dat de universiteit in Kampen blijft.

In het voorjaar schreef hij nog een pleidooi aan het bestuur van de universiteit. "Ik hoop dat mijn brief nog een keer goed gelezen wordt", zegt Koelewijn. Hij wijst onder meer op het verleden van Kampen als theologenstad en het belang van de universiteit voor de lokale werkgelegenheid en economie. Als lokkertje wil Kampen de voormalige HBS beschikbaar stellen voor huisvesting.