Volledig scherm
Burgemeester Bort Koelewijn © Freddy Schinkel

Burgemeester Kampen roept op tot saamhorigheid in 2018

Met tweehonderd vrijwilligers, ook van buiten de gemeentegrenzen, zandzakken leggen op het Kampereiland. Dit beeld tijdens de storm van vorige week staat volgens burgemeester Bort Koelewijn symbool voor het Kampen in 2018. ,,Niet alles ging goed, maar er was geen wanklank te horen. De saamhorigheid was groot", zei hij maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen.

Als het aan Koelewijn ligt, borduurt Kampen verder op de saamhorigheid die werd gekweekt tijdens de Hanzedagen en al langer te zien is bij maatschappelijk initiatieven, zoals EetZe. Dat moet bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen inwoner, gemeente en de politiek daartussen. ,,Niet de onderlinge verschillen extra uitvergroten, maar ook laten zien waar partijen denken wat met elkaar te kunnen bereiken", blikte Koelewijn alvast vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daarbij moet meer rekening worden gehouden met de wensen van inwoners. ,,Dan wordt de kwaliteit van een genomen besluit alleen maar beter."

Bolwerk Buitenwacht

Hij sneed daarmee een heikel punt aan uit 2017. ,,Een voorbeeld van hoe het niet moet", noemt burgemeester Koelewijn de plannenmakerij rond het stationsgebied Bolwerk Buitenwacht. De politiek gaf een groep Kampenaren hoofdlijnen mee om het gebied in te richten. Maar toen de invulling niet helemaal naar wens ging, trok de gemeenteraad aan de rem. De groep Kampenaren voelde zich voor het blok gezet en gaf gedesillusioneerd de pijp aan Maarten. 

De saamhorigheid kreeg ook een knauw bij een (toekomstige) bouwprojecten in de stad. Zowel bij de verbouw van de Koornmarktkazerne als nieuwbouw aan de Oranjesingel, klaagden inwoners bij overlast over de gebrekkige informatievoorziening vooraf. Koelewijn: ,,Volgens de regels verliep alles goed, maar blijkbaar niet voor de buren. Daar moeten wij van leren. Als gemeente moet onze blik meer naar buiten."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!