Volledig scherm
Burgemeester Bort Koelewijn © Freddy Schinkel

Burgemeester Kampen roept op tot saamhorigheid in 2018

Met tweehonderd vrijwilligers, ook van buiten de gemeentegrenzen, zandzakken leggen op het Kampereiland. Dit beeld tijdens de storm van vorige week staat volgens burgemeester Bort Koelewijn symbool voor het Kampen in 2018. ,,Niet alles ging goed, maar er was geen wanklank te horen. De saamhorigheid was groot", zei hij maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen.

Als het aan Koelewijn ligt, borduurt Kampen verder op de saamhorigheid die werd gekweekt tijdens de Hanzedagen en al langer te zien is bij maatschappelijk initiatieven, zoals EetZe. Dat moet bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen inwoner, gemeente en de politiek daartussen. ,,Niet de onderlinge verschillen extra uitvergroten, maar ook laten zien waar partijen denken wat met elkaar te kunnen bereiken", blikte Koelewijn alvast vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daarbij moet meer rekening worden gehouden met de wensen van inwoners. ,,Dan wordt de kwaliteit van een genomen besluit alleen maar beter."

Bolwerk Buitenwacht

Hij sneed daarmee een heikel punt aan uit 2017. ,,Een voorbeeld van hoe het niet moet", noemt burgemeester Koelewijn de plannenmakerij rond het stationsgebied Bolwerk Buitenwacht. De politiek gaf een groep Kampenaren hoofdlijnen mee om het gebied in te richten. Maar toen de invulling niet helemaal naar wens ging, trok de gemeenteraad aan de rem. De groep Kampenaren voelde zich voor het blok gezet en gaf gedesillusioneerd de pijp aan Maarten. 

De saamhorigheid kreeg ook een knauw bij een (toekomstige) bouwprojecten in de stad. Zowel bij de verbouw van de Koornmarktkazerne als nieuwbouw aan de Oranjesingel, klaagden inwoners bij overlast over de gebrekkige informatievoorziening vooraf. Koelewijn: ,,Volgens de regels verliep alles goed, maar blijkbaar niet voor de buren. Daar moeten wij van leren. Als gemeente moet onze blik meer naar buiten."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

 1. Een bijbelambulance, mag dat?
  PREMIUM

  Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

  Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.
 2. Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt blijft in ieder geval tot en met 2021 deelnemen aan de internationale Hanzedagen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland heeft besloten dat Hasselt, sinds 1986 van de partij, er ook de komende jaren bij is. Voor de activiteiten is in de begroting 2.500 euro opgenomen. Dat is al zo sinds het college in 2012 besloot de deelname wat te versoberen en de bijdrage te verlagen van 5.000 naar 2.500 euro.