Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen tijdens een vergadering van de gemeenteraad. © Freddy Schinkel

Burgemeester Kampen: Winkeliers moeten zelf in actie komen tegen diefstallen door criminele asielzoekers

InterviewDe oplossing aan winkeldiefstallen door criminele asielzoekers ligt vooral bij de winkeliers. Dat vindt burgemeester Bort Koelewijn. Zijn stad Kampen is de dupe van een wisselend groepje draaideurcriminelen.

De Hanzestad is deze maanden het nationale symbool van de overlast die asielzoekers uit veilige landen veroorzaken. En de beperkingen die er zijn om het probleem aan te pakken. Winkeliers hebben te maken met bijna een verdubbeling van het aantal geregistreerde diefstallen. De politie zit met de handen in het haar, omdat zij vooral achteraf kan optreden. 

Hoe is het om burgemeester te zijn van zo’n stad ?

,,Er is mooie vooruitgang getroffen sinds Kampen vorig jaar werd geconfronteerd door een groot aantal winkeldiefstallen door een beperkte groep asielzoekers van het azc in Dronten. Er is een goede onderlinge samenwerking en er zijn maatregelen getroffen. Een collectief winkelverbod voor veelplegers is een stap in de goede richting, want de oplossing van het probleem is voor een belangrijk deel bij de winkeliers te vinden.”

Dat is achteraf handelen, zeggen winkeliers en politie. Zij willen middelen om overlast te voorkomen. Begrijpt u de frustratie?