Bypass, ja Kampenaren, wen maar aan het woord
Terugblik 2005Het is maart 2005. Het platteland ten zuiden en westen van Kampen staat de komende tien jaar ingrijpende veranderingen te wachten. Hanzelijn, stadsuitbreiding en vooral... de bypass.
Delen per e-mail
Bypass. Ja mensen, wen maar aan dat woord. De komende maanden is het niet uit het Kamper vocabulaire weg te slaan.
Wat, komende maanden? Komende jaren kan je beter zeggen. Over tien jaar ligt-ie er, die bypass. Samen met de Hanzespoorlijn en een tot autoweg verdubbelde A50. Hup, woonwijkje over de Zwartendijk heen, futuristische waterwoningen waar de bypass uitmondt in het randmeer. Zeilbootje voor de deur. Misschien zelfs wel een nieuw stadsfront langs een nieuwe rivier die noordwaarts meandert tussen Zwartendijk en randmeer.
Strijd tegen water
Ja mensen, als u dacht dat we na de waterkering in de binnenstad klaar waren met de strijd tegen het hoge water, nou, dan hebt u het mooi mis. De rivier moet niet alleen tegengehouden worden - nee, hij moet ook de ruimte krijgen. Vandaar de nu uitgewerkte plannen om het IJsselwater in de toekomst ook ten zuiden van Kampen naar het IJsselmeer te laten stromen.
Dat sluip-door-kruip-door van nu is voor de IJssel gewoon niet genoeg
Nergens voor nodig? Ho ho, zo simpel gaat dat niet. Als u het nieuws een beetje gevolgd hebt, dan weet u dat er sinds het hoge water van tien jaar geleden (1995, red) driftig gestudeerd wordt op plannen om de rivier meer ruimte te geven. Dat sluip-door-kruip-door van nu is voor de IJssel gewoon niet genoeg. En al helemaal niet als het klimaat ook nog eens wijzigt, hetgeen het geval schijnt te zijn.
Kortom: een flinke plas water erbij tussen stad en randmeer. Als het alleen aan Rijkswaterstaat had gelegen, dan waren er tussen De Zande en het Drontermeer gewoon twee dijken neergelegd, waartussen bij extreem hoog water de IJssel zou kunnen overlopen. Die overstromende badkuip van weerman Peter Timofeeff, weet u wel?
‘Groene rivier’
Geen gezicht natuurlijk, twee van die dijken door het land met een ‘groene rivier’ ertussen. Vandaar dat het Kamper college van B en W al jaren roept dat als er dan zo’n bypass moet komen, het in ieder geval een ‘blauwe’ moet zijn. Daar kun je als gemeente tenminste wat mee. Wonen aan het water, welke rechtgeaarde Nederlander wil dat nou niet? Dat zijn nog eens kaveltjes waar je als gemeente flink geld mee kunt verdienen.
Wonen aan het water, welke rechtgeaarde Nederlander wil dat nou niet?
Vanmiddag gaan de vijf scenario’s voor de bypass met een persconferentie verder de publiciteit in en vanaf 8 april gaan de plannen ‘on tour’ langs buurthuis en verenigingskantine. Drie maanden lang zullen de vijf scenario’s rondstuiteren in het Kamper sociaal en politiek verkeer. Uiteindelijk moet er dan eind juni een - eventueel aangepast - voorkeursscenario uitrollen. Wie van de vijf wordt het?
Cruciaal
Dat moment van juni is cruciaal - want dit najaar beslist het kabinet waar en op welke manier het Nederlandse rivierbed meer ruimte moet krijgen. Wil de bypass in de IJsseldelta daar bij zitten, dan moeten alle betrokken overheden het ruim op tijd eens zijn en met een stem naar Den Haag kunnen roepen: hier gaan we voor.
Bovendien komt de Hanzelijn er aan. Het trace ligt vast, maar kleine aanpassingen zijn nog mogelijk. Moet de IJsseldelta wel snel zijn. Uiterlijk 1 januari 2006 moet Rijkswaterstaat weten welke kant het opgaat met de bypass.
2010 wordt dus een spannend jaartje voor iedereen die de toekomst van Kampen ter harte gaat. De zuid-west flank gaat een opwindende periode tegemoet. Enne, onthoud dat woord: bypass.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KAART | Corona wint weinig terrein in grote steden Oost-Nederland, Zwartewaterland blijft worstelen
In de veiligheidsregio's IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Flevoland zijn tussen gisterochtend en vanochtend 376 positieve testen geteld, vrijwel hetzelfde aantal als een etmaal eerder. Twee gemeenten in de regio kleuren rood op de coronakaart. -
Check jouw plaats
KAART | Twee gemeenten in IJsselland vallen in negatieve zin op, opnieuw geen positieve tests op Urk
In de veiligheidsregio’s IJsselland, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland zijn in de afgelopen 24 uur 389 nieuwe coronagevallen gemeld, één meer dan gisteren. IJsselland laat voor het eerst deze week een daling zien in het aantal nieuwe besmettingen. -
Nieuws gemist? Vraag knaagt aan automobilist uit Epe en onrust in Deventer. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUM
Jacqueline Kunst van schouwburgfoyer Orpheus terug naar zorg aan ziekbed: ‘Dat zustertje van vier jaar werd weer wakker’
De cultuursector beleeft donkere tijden. Muzikanten, artiesten, theaters, popzalen en musea verkeren in crisis vanwege corona. Wat doet dat met de mensen die de kost verdienen in die branche? Kiezen ze rigoureus voor een carrièremove? Of houden ze vol, hopend op betere tijden? Ze vertellen hun verhaal. Vandaag: Jacqueline Kunst uit Apeldoorn, die haar baan in theater Orpheus opgaf en terugkeerde in de zorg. -
PREMIUMvideo update
Kroegbaas maakt parkje van zijn terras in Kampen: ‘De lol is er wel af’
‘Een gesloten terras in de morgen, is een dag met veel zorgen.’ Kroegbaas Rik Vinke windt er geen doekjes om bij het horecaprotest van dinsdag in Kampen. De horeca heeft het moeilijk, kroegbazen zoals hij willen graag de terrassen weer open, zodat ze weer geld kunnen verdienen. Want: ,,De lol is er wel af.’’
-
Nieuws gemist? Aanleiding fatale steekpartij Lelystad bekend en kroeg in Wijhe ‘open’. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
quiz
Hoe goed ken jij jouw provincie Overijssel?
-
Check jouw gemeente
KAART | Enorme stijging in Gelderland, ‘zorgenkindje’ Zwartewaterland boekt vervelend record
Er zijn het afgelopen etmaal 411 positieve coronagevallen gemeld in deze regio. Dat zijn er 86 meer dan gisteren. Deze forse stijging komt vooral door Noord- en Oost-Gelderland, waar het aantal gevallen bijna verdubbelde.