Volledig scherm
Voorbereidingen internationale Hanzedagen Kampen die donderdag beginnen. Opbouw podium in de IJssel tegenover het van Heutszplein. © Freddy Schinkel

Carbid verboden om terreurpaniek in Kampen

Burgemeester Bort Koelewijn heeft verboden om een carbidschot te lossen tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen.

 ,,Het is niet wijs om te doen vanwege de mogelijke paniekreactie, die op dit moment in onze onderbuik zit", verwijst Koelewijn naar de recente terroristische aanslagen. ,,Bezoekers kunnen denken dat het een explosief is." Als alternatief voor de start van een wedstrijd is gekozen voor een scheepsbel. ,,Een carbidschot verwacht men in Kampen tijdens de jaarwisseling en niet in juni."

Groter dan ooit

Naar verwachting komen van donderdag tot en met zondag circa 300.000 bezoekers naar Kampen. Na de recente terreurreeks is zijn de Internationale Hanzedagen het eerste grootschalige meerdaagse evenement in Nederland. Kampen heeft nooit eerder zo'n groot evenement georganiseerd. 

Veiligheid

Deze week heeft burgemeester Koelewijn op basis van de meest actuele informatie de veiligheidsmaatregelen vastgesteld. Inhoudelijk wil hij niet op de maatregelen ingaan. Wel zegt Koelewijn dat preventieve maatregelen zijn genomen om de kans op terreur te minimaliseren, zijn de hulpdiensten klaar om op te schalen bij een acute dreiging en liggen draaiboeken klaar voor hoe de hulpverleners moeten handelen in geval van nood.

 Koelewijn: ,,Tot op heden mag ik gelukkig zeggen dat er geen enkele aanwijzing is dat in Kampen extra risico's worden gelopen."