Volledig scherm
De Stadsbrug in Kampen. © Freddy Schinkel

ChristenUnie en SGP betreuren zondagswerk aan Stadsbrug Kampen

De fracties van de ChristenUnie en de SGP betreuren het dat er volgend jaar ook op zondag gewerkt wordt aan de Kamper Stadsbrug. ,,Erg jammer'', is het oordeel van zowel CU-raadslid Jan Willem Schutte als zijn SGP-collega Jan Noorland. 

Die laatste voelde zich naar eigen zeggen zelfs 'overvallen' toen hij woensdagavond tijdens een informatie-avond werd bijgepraat over het groot onderhoud aan de Stadsbrug. 

Dat gaat gebeuren in de zomer van 2018, met ingrijpende gevolgen voor zowel het auto- als het scheepvaartverkeer. Tien dagen lang zal het scheepvaartverkeer worden gestremd, het autoverkeer kan elf dagen geen gebruik maken van de brug. Hoe het in die tijd gaat met fietsers en voetgangers daarover is nog geen duidelijkheid, maar mogelijk dat er voor alternatieven wordt gezorgd voor bijvoorbeeld treinreizigers. 

Duurder

Dat drijft dan wel de kosten van het project op en die vallen sowieso duurder uit dan gepland; tot dusver werd rekening gehouden met een totaal kostenplaatje van rond de 1,6 miljoen euro maar de betrokken ambtenaren gaven woensdagavond bij de informatieavond al aan dat dat eerder richting de 2 miljoen euro zal gaan – als het al niet meer zal zijn. 

De extra kosten worden veroorzaakt door het achterstallig onderhoud van de afgelopen jaren; bezuinigingen bij de gemeente hebben er toe geleid dat de Stadsbrug er fysiek slechter aan toe is dan gedacht, hoewel er van gevaar voor gebruikers absoluut geen sprake is. 

Zondag

Er zal bij het onderhoud continu worden gewerkt, dus ook met inbegrip van de zondag. Juist om kosten te besparen, maar SGP-raadslid Jan Noorland denkt dat de gemeente als eigenaar van de brug hierin een principiële keuze moet maken. ChristenUnie-collega Jan Willem Schutte denkt dat er weinig meer aan te doen zal zijn. ,,Volgens mij komt dit niet meer terug in de raad.''

Wanneer het werk aan de brug precies zal beginnen is nog niet bekend, dat is ook afhankelijk van de levertijden van de kabels waarmee het hefgedeelte van de brug wordt bediend. Over het afsluiten van de brug is de gemeente in voortdurend overleg met onder andere Rijkswaterstaat, volgende week wordt een informatieavond gehouden voor de dagelijkse gebruikers van de Stadsbrug.