Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Suyk

ChristenUnie pleit voor herdenkingsplek op Kamper begraafplaats voor kinderen die voor 24e week zwangerschap overlijden

Voor kinderen die geboren worden voor de 24e week in een zwangerschap, zou een speciale herdenkingsplek ingericht moeten worden op een van de begraafplaatsen in Kampen. De ChristenUnie in Kampen vraagt het college van burgemeester en wethouders daar ruimte voor te creëren. 

Volgens de partij zijn er signalen vanuit de Kamper samenleving dat ouders met een kindje dat voor de 24e week in de zwangerschap is overleden, behoefte hebben aan een plek om hun kindje te begraven of herdenken. Op dit moment zijn er geen regels voor kinderen die te vroeg worden geboren, voor de 24e week van de zwangerschap. Wettelijke regels zijn er wel voor kinderen die na de 24e week te vroeg worden geboren.

De Kamper partij vraagt het college van b en w in schriftelijke vragen of er een plek is in Kampen waar te vroeg geboren kinderen kunnen worden begraven en herdacht. Als blijkt dat dat niet het geval is, wil ze graag van het Kamper college weten of het bereid is die ruimte op een van de begraafplaatsen in Kampen te maken. 

Vanwege het gebrek aan een begraaf- of herdenkingsplek, gaan ouders nu op zoek naar een andere begraafplek, zoals bijvoorbeeld in de eigen tuin. Het kopen van een kindergraf behoort ook tot de mogelijkheden, maar volgens de CU is dat financieel niet voor iedereen een mogelijkheid. Dat vindt de partij bezwaarlijk. De gemeente zou een dergelijke plek moeten inrichten.

Op begraafplaatsen in Nunspeet en Elspeet zijn er sinds dit jaar zulke begraaf- en herdenkingsplekken ingericht. 

  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.