Volledig scherm
PREMIUM
De kogge maakt deel uit van het dna van Kampen en zou daarom hier tentoongesteld moeten worden, vindt burgemeester Bort Koelewijn. © Schinkel

College Kampen moet op zoek naar geldschieters voor IJsselkogge

Een belangrijk deel van de Kamper gemeenteraad lijkt een lichte voorkeur te hebben voor een volledig verzelfstandigd en vernieuwd ‘living museum’ als alternatief voor het huidige Stedelijk Museum. Maar een aantal grote fracties, zoals ChristenUnie, SGP en Gemeentebelang Kampen was daar dinsdagavond tijdens een informatieve bespreking in de raadscommissie Inwoners nog niet zo uitgesproken over. Wel bleek dat Kampen op zoek moet naar aanvullende geldbronnen als ook de IJsselkogge onderdeel wordt van het museum.

De hoge kosten van een eigen museumvleugel voor de IJsselkogge, geraamd op 7,6 miljoen euro plus of min dertig procent, was alle fracties na het lezen van het rapport van LAgroup over de toekomst van het museum goed bijgebleven. En ook de inschatting van de onderzoekers dat ‘het kogge-effect’ maar zo’n duizend extra bezoekers per jaar zal opleveren. Dat riep met name bij CU en VVD de vraag op of dit een miljoeneninvestering rechtvaardigt.