Volledig scherm
© Thinkstock

Comité van wijzen adviseert: wel of geen boodschappen doen op zondag in Kampen

Willen inwoners van de gemeente Kampen wel of niet boodschappen doen op zondag? Een comité van wijzen moet een antwoord vinden op die prangende vraag. Waarna de gemeenteraad een besluit neemt over zondagsopenstelling.

Wie de drie leden worden, is nog niet bekend. Wel moeten ze een gesprek kunnen begeleiden en geen uitgesproken mening hebben. ,,De discussie over zondagsopenstelling is op dit moment een steekspel van standpunten. Daar willen wij uit. Het moet meer een gesprek worden waarin iedereen gehoord wordt", zegt Nieke Jansen, fractievoorzitter van GroenLinks.

Juli

Met dit 'procesvoorstel' wil de coalitie van ChristenUnie, GBK, CDA en GroenLinks de langslepende en vurige discussie over zondagsopenstelling uiterlijk in juli afsluiten. ,,Eerder kan ook als het advies klaar is", stelt Jansen. De gemeenteraad besluit uiteindelijk: gaan supermarkten wel of niet op zondag open? Zo ja, allemaal of eentje? En op welk moment van de dag?

Het comité van wijzen moet ontdekken hoe het onderwerp in de samenleving leeft en wat de behoefte en pijnpunten zijn. ,,Hoe? Dat is aan het comité", aldus Jansen. ,,Ze kunnen een enquête houden onder het burgerpanel van de gemeente Kampen. Een rondetafelgesprek. Spreken met personen afzonderlijk: van supermarkteigenaar tot leden van geloofsgemeenschappen. Allemaal prima." Jansen vat het samen als: ,,Veel koffiedrinken en de boer op gaan om met inwoners te spreken."

Coalitiedruk

Op 1 november bespreekt de gemeenteraad het voorstel. Een raadsmeerderheid is tegen zondagsopenstelling. De coalitie is verdeeld. GroenLinks is voor, GBK stelt voorwaarden, ChristenUnie en CDA zijn tegen. Voor de coalitiepartijen is het een vrije kwestie, waardoor ze elkaar geen standpunt opdringen. De afgelopen vier jaar was dat bij de VVD wel het geval. Die was onder coalitiedruk verplicht tegen.