Volledig scherm
IJsselkogge die woensdag gelicht is wordt nu tentoongesteld aan de kade van het van Heutszplein in Kampen. Publiek kan zich tot maandag vergapen aan dit archeologische wonder. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 110216

Conserveren IJsselkogge duurt langer dan verwacht

KAMPEN/LELYSTAD - Het conserveren van de IJsselkogge gaat waarschijnlijk langer duren dan de verwachte twee tot drie jaar. Uit een wetenschappelijk advies blijkt dat het eerder vier tot vijf jaar zal zijn. „Dat vinden we niet prettig”, zegt burgemeester Bort Koelewijn van Kampen. Immers, het betekent dat de kogge nog lang niet in Kampen te zien zal zijn.

De in februari in Kampen gelichte kogge wordt momenteel onderzocht in Lelystad. Bedoeling is dat het 600 jaar oude schip, dat in uitzonderlijk goede staat verkeert, na conservering terugkeert naar Kampen. Maar het besluit tót conservering is nog steeds niet genomen. Dat gaat op z’n vroegst in maart gebeuren, terwijl eerder september werd genoemd. „Het verzamelen van gegevens duurt wat langer”, zegt Laura Koehler, archeoloog en hoofd conservering. Ook moest een steiger worden gebouwd rondom de kogge.

Schattingen te optimistisch
Het conserveringsbesluit geeft antwoord op de vraag of en zo ja, hoe de kogge wordt behandeld. Er ligt al wel een advies van een internationale groep wetenschappers, de Scientific Advisory Body (SAB). Die kijkt mee tijdens het onderzoek en laat volgend jaar ook zijn licht schijnen over het conserveringsbesluit. Volgens de SAB kan het conserveren wel vijf jaar duren. Dat heeft te maken met het feit dat het tijdelijke onderkomen in Lelystad niet geheel ‘dampdicht’ is te maken. „De eerdere schattingen waren echt te optimistisch”, zegt Koehler.