Volledig scherm
Archieffoto IJsselkogge. © Freddy Schinkel

Conservering wrak IJsselkogge begonnen in Lelystad

UpdateOp de werf Batavialand in Lelystad is de restauratie begonnen van het wrak van de IJsselkogge die begin 2016 uit de IJssel bij Kampen werd gehaald. De conservering van het met water verzadigde scheepswrak uit de late middeleeuwen gaat zes jaar duren.

In de eerste drie jaar wordt het water in het hout geleidelijk vervangen door PEG, een wasachtige substantie. Daardoor behoudt het scheepswrak zijn vorm. Daarna wordt het hout langzaam gedroogd en wordt de hoge luchtvochtigheid in de conserveringsruimte stukje bij beetje verlaagd tot normale waarden, waarna het schip kan worden tentoongesteld.

Koggen waren de handelsschepen van de Hanzetijd. Kampen was destijds een van de machtigste steden in Noordwest-Europa. De gevonden IJsselkogge is 26 meter lang en 8,5 meter breed en is door archeologen omschreven als een internationaal belangrijke vondst. Het schip is vermoedelijk omstreeks het jaar 1400 expres afgezonken om slib tegen te houden, zodat de vaargeul in de IJssel openbleef.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.