Volledig scherm
PREMIUM
Monding van het Reevediep in het Drontermeer. Het Reevediep wordt een waterverbinding tussen de IJssel bij Kampen en het Drontermeer bij Noordeinde. © Freddy Schinkel

Dag van de waarheid voor varen in Reevediep en bouwen van Reeve

5 vragen overHet is D-Day voor de gemeente Kampen en de provincie Overijssel. Vandaag verdedigen zij bij de Raad van State in Den Haag waarom het Reevediep volledig bevaarbaar moet worden en wijk Reeve moet worden gebouwd. Vijf vragen over deze zaak.

1. Waar gaat de zaak over?

Ten zuiden van Kampen is een hoogwatergeul gegraven: het Reevediep. In de zes kilometer lange bypass tussen IJssel en Drontermeer is in opdracht van de provincie Overijssel een vaargeul aangelegd. De route voor pleziervaart tussen het Drontermeer en Kampen wordt flink korter. Verwacht wordt dat jaarlijks 12.000 bootjes door het Reevediep gaan varen. De Raad van State besloot drie jaar geleden dat over een afstand van 150 meter in de monding bij het Drontermeer niet gevaren mag worden. Twee beschermde vogelsoorten, de roerdomp en de grote karekiet, hebben er te veel last van.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.