Volledig scherm
PREMIUM
Gezocht: stelende asielzoekers die zijn veroordeeld voor winkeldiefstal, maar ‘verdwijnen’ tot grote ergernis en frustratie van politie en gedupeerde ondernemers in onder meer Kampen. © shutterstock

De Grote Verdwijntruc van stelende asielzoekers: ‘Ze moeten het land verlaten. Dat doen ze niet zomaar’

Dossier: Criminele AsielzoekersEen kleine groep asielzoekers uit het asielzoekerscentrum in Dronten moest na diefstallen in Kampen afgelopen zomer voor de rechter verschijnen. Geen van hen kwam opdagen. Deze krant zocht naar Wahmi A., Elizaveta C., Valeri S. en Abdelouahab N. Waar bleven ze na hun daad? Zagen slachtoffers nog iets terug van de buit? Verslag van een zoektocht vol raadsels. 

Wahmi A. uit Marokko is er in augustus vorig jaar gloeiend bij als hij onder andere de telefoon van de nietsvermoedende Rianne de Boer uit haar tasje grist in een Jumbo-supermarkt in Kampen. De dief wordt gefilmd door bewakingscamera’s. De beelden zijn haarscherp. Hij wordt opgepakt en verhoord in Zwolle.  Zijn advocaat Philip Aarnoudse uit Deventer is daarbij. Een gesprek via een zogenoemde tolkentelefoon, want A. spreekt geen woord Nederlands.