Volledig scherm
Storm in Nederland. Op de Mandjeswaard/Kampereiland werd voor het eerst de KEI-brigade ingezet om de dijk te verstevigen met (metsel) zandzakken. © Foto Freddy Schinkel

Definitief: Kampereiland krijgt sterkere dijken

Na zes jaar praten en een mislukte poging krijgt het Kampereiland sterkere dijken. Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta trok hier dinsdagmiddag 4,9 miljoen euro voor uit.

Waarom heeft het zo lang geduurd? Die vraag stelde een aantal partijen aan dijkgraaf Herman Dijk. Want de versterking heeft een lange geschiedenis. In 2012 werd er voor het eerst over gesproken. Vorig jaar werd een plan gepresenteerd, dat bleek met 10 miljoen euro te duur en werd dus afgeschoten.

,,Het duurde zo lang omdat we zoekende waren naar het beste ontwerp", antwoordde Dijk. ,,Soms is het goed als iemand zegt: 'Stop, we kijken nog even verder'. " 

Grap

Uiteindelijk is er niet voor gekozen om nieuwe grond aan te voeren voor de dijkversterking. De benodigde grond komt uit een naastgelegen sloot, die wordt uitgediept en verbreed. Dit scheelt de helft van de oorspronkelijke kosten. Dijk: ,,De 'grap' is dat 99 procent van de dijken in Nederland met grond uit het gebied wordt versterkt. Aanvoer van grond is bijzonder."

De provincie Overijssel gaat maximaal 2,4 miljoen euro subsidiëren. Als de vergunningen snel worden verstrekt, gaat in oktober de schop in de grond. De buitendijken van vijf polders worden versterkt. Het gaat om een totale afstand van tien kilometer.