Demonstratie Eritreërs in Kampen tegen komst ambassadeur

videoEen groep van ongeveer zestig Eritreeërs heeft zondagmiddag in Kampen gedemonstreerd tegen de komst van de Eritrese ambassadeur. De Belgische ambassadeur van Eritrea hield vanmiddag op hetzelfde moment een bijeenkomst met aanhangers van het regime, terwijl veel Eritreërs in Nederland zijn juist gevlucht voor het regime in Eritrea. ,,Het is de lange arm van het regime in Eritrea’’, aldus woordvoerder Kubrom Dafla Hosabay. 

Quote

Ik denk niet dat wij ons als gemeentebe­stuur kunnen mengen in de politieke discussies in Eritrea

Burgemeester Koelwijn

Met de  beweging ‘Putting Eritrea Back on Track’ hoopt Dafla Hosabay dat er een einde kan komen aan de heerschappij van Isaias Afewerki in zijn vaderland, en dat er een einde kan komen aan de dwangarbeid die de soldaten daar verrichten. Dat juist de Belgische ambassadeur Negassi Kassa als vertegenwoordiger van dat regime een bezoek brengt aan Kampen was aanleiding om zondagmiddag een demonstratie te beleggen in Kampen. 

Demonstreren

Aanvankelijk was het de bedoeling van de tegenstanders om te demonstreren bij het voormalige wijkcentrum (voorheen; Het Middelpunt, tegenwoordig in handen van zorgorganisatie PGVZ) maar dat vond burgemeester Koelewijn geen goed idee. ,,In overleg de afgelopen week hebben we de groep zover gekregen dat ze hier kwamen demonstreren, en dat ik ze zou ontvangen’', aldus de burgemeester. 

En dat gebeurde dus zondagmiddag - een vrij zeldzame gebeurtenis in de Kamper geschiedenis, het was pas voor de tweede keer dat er werd gedemonstreerd op een zondagmiddag in Kampen. ,,De eerste keer was een protest tegen de zogenaamde avondklok voor inwoners van het AZC’', weet Koelewijn nog van die situatie in april 2017. De Eritrese demonstranten lieten zondagmiddag op het Berghuisplein van zich horen. ,,Vrijheid in Kampen’', scandeerden de groep - voornamelijk mannen- over het plein. 

Burgemeester kan niet veel doen

Burgemeester Koelewijn hoorde de groep aan en nam een petitie in ontvangst, maar gaf ook eerlijk toe niet veel te kunnen doen. ,,U demonstreert hier, en maakt gebruik van de rechten’', zo hield de burgemeester zijn gehoor voor. ,,De rechten van de vrijheid van meningsuiting, maar ook de vrijheid dat mensen een vergadering mogen beleggen.’' Op gemeentelijk niveau blijft er dan niet veel over, aldus Koelewijn. ,,Ik denk niet dat wij ons als gemeentebestuur kunnen mengen in de politieke discussies in Eritrea. En we hebben zelfs soms genoeg te doen.’’

Afgelopen zondag vond er op het Burgemeester Berghuisplein in Kampen een Eritrese betoging plaats. Met deze bijeenkomst vroeg men aandacht voor de kwestie in Eritrea.
Volledig scherm
Afgelopen zondag vond er op het Burgemeester Berghuisplein in Kampen een Eritrese betoging plaats. Met deze bijeenkomst vroeg men aandacht voor de kwestie in Eritrea. © Foto Freddy Schinkel