Volledig scherm
De dijken van het Kampereiland moeten volgend jaar een waterstand aankunnen die eens in de 500 jaar voorkomt. © Freddy Schinkel

Dijkversterking Kampereiland kan beginnen

Eindelijk kan de schop kan de grond in voor dijkverzwaring van het Kampereiland. Het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta is akkoord met het definitieve plan voor de Stikkenpolder en de Willem Meijerpolder. 

Volgende maand begint versterking van de Kamper dijken die al jaren als zwak te boek staan. Verbetering van de waterkering bij de Mandjesmaand laat iets langer op zich wachten. Volgens een woordvoerder van het waterschap vergt de voorbereiding iets meer tijd omdat in dit stukje Kampereiland deels een nieuwe dijk wordt aangelegd. In de Stikkenpolder en Meijerpolder gaat het alleen om versterking van de bestaande waterkering. Het waterschap gaat ervan uit dat in december ook de Mandjeswaard wordt aangepakt zodat al het dijkwerk april 2019 klaar is. 

Dijkverzwaring van het Kampereiland staat al jaren op de agenda van waterschap, gemeente en provincie. Menig voorstel haalde de eindstreep niet vanwege kosten of technische haalbaarheid. In mei van dit jaar kwam het waterschap met een voorstel dat wel door de beugel kon. De dijken worden verbeterd met grond uit de buurt, uit een nieuwe of verbrede watergang. Als de klus is geklaard, voldoen de dijken aan de norm van het Rijk dat ze zijn bestand tegen een waterstand die eens in de 500 jaar voorkomt.

Versterking van de dijken op het Kampereiland kost 4,9 miljoen euro. Provincie Overijssel betaalt hiervan de helft.

 1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn: