Het carillon van de Peperbus in Zwolle kreeg afgelopen jaar te maken met groot onderhoud. De klokken luiden op 14 april in het kader van 75 jaar vrijheid, op die dag bevrijdde Leo Major de Overijsselse hoofdstad.
Volledig scherm
Het carillon van de Peperbus in Zwolle kreeg afgelopen jaar te maken met groot onderhoud. De klokken luiden op 14 april in het kader van 75 jaar vrijheid, op die dag bevrijdde Leo Major de Overijsselse hoofdstad. © Pedro Sluiter Foto

Dit is waarom door Oost-Nederland de komende weken kerkklokken luiden

Elf kerken in Oost-Nederland doen de komende weken mee aan de carillon-estafette, waarbij 75 jaar vrijheid wordt gevierd. De meeste bespelingen vinden plaats op of rond de datum waarop de betreffende plaatsen zijn bevrijd.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen boven de grote rivieren. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen voor de komende maanden werden vanwege het coronavirus afgelast maar de carillons blijven klinken. Het tweede deel van de estafette start komende woensdag in Enschede. Een dag later klinken de klokken in Lochem. In heel Nederland doen 75 carillons in datzelfde aantal steden mee aan de estafette.

Verbondenheid

,,Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Hij hoopt dan ook dat mensen ramen en deuren openen om zo het geluid beter te kunnen horen.

Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. ,,Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. ,,Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Duitsers kenden die muziek gelukkig niet.”

Tweemaal

Sommige carillons spelen tweemaal in het kader van 75 jaar vrijheid, waarmee het totaal op zo’n 100 bespelingen uitkomt.

Bekijk hieronder de speellijst van carillons in Oost-Nederland 

Carillon-estafette

Overijssel
8-4 Bathmen Dorpskerk
10-4 Deventer Lebuïnuskerk
11-4 Raalte Basiliek van de Heilige Kruisverheffing
14-4 Hasselt Grote Kerk
14-4 Zwolle De Peperbus
17-4 Kampen Nieuwe Toren
18-4 Rijssen Schildkerk

Gelderland
2-4 Lochem Sint Gudulakerk
4-4 Lochem Sint Gudulakerk
8-4 Zutphen Wijnhuistoren
17-4 Epe Grote Kerk
20-4 Harderwijk Grote Kerk

Bekijk hier waar nog meer klokken luiden vanwege 75 jaar vrijheid.