Volledig scherm
De Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de IJssel bij Kampen. © Wim Schluter

Dodenherdenking in Kampen en IJsselmuiden: ‘Vrede begint in eigen huis en straat’

,,Vrede begint in het eigen huis en straat en trekt door naar de hele staat.” Met die woorden benadrukte burgemeester Bort Koelewijn tijdens de Dodenherdenking in IJsselmuiden dat een wereld zonder oorlog bij een ieder zelf begint.

Op meerdere plekken in de gemeente Kampen werden de oorlogsslachtoffers herdacht. In IJsselmuiden werd bij het monument in de Burgemeester van Engelenweg via een gedicht gewezen op de gevolgen die oorlog voor kinderen heeft. Dat zij ruim 74 jaar geleden én vandaag de dag nog steeds ongewild worden meegetrokken in het oorlogsleed. ,,Laat het een appèl zijn om ons in te spannen voor vrede en veiligheid", zei Koelewijn.

Volledig scherm
De Dodenherdenking bij het oorlogsmonument in IJsselmuiden. © Jaap Selles

Stille tocht

In Kampen werden de oorlogsslachtoffers herdacht bij het monument aan de IJssel. Hier legden onder meer loco-burgemeester Jan Peter van der Sluis en jeugdburgemeester Rosalijn van Zijtveld bloemen. Voorafgaand aan de ceremonie was er een stille tocht. Die ging van het Van Heutszplein, langs de voormalige synagoge en de fusilladeplaats aan de Prinsenstraat naar het oorlogsmonument aan de De La Sablonièrekade.

Er waren eerder op de avond herdenkingen bij het Indiëmonument in het Kamper plantsoen en geallieerde oorlogsgraven op de begraafplaatsen in IJsselmuiden en Grafhorst. In Grafhorst was ook een kleine plechtigheid bij het monument aan het Ganzendiep. In de oorlogsjaren stortte er een bommenwerper neer.