Volledig scherm
Een van de vele recente aanrijdingen op de N50. Foto: News United / Stefan Verkerk

Doe wat aan de N50 bij Kampen!

KAMPEN - Oproep aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen Doe wat aan de N50! Dat vindt Urker Leendert Bakker (20). De auto van zijn zusje werd geplet door een achteropkomende vrachtwagen.

Het bericht dat zijn zusje een ongeval had op de N50 bij Kampen. Daarna de foto’s van de platgedrukte auto. „Toen schoot ik wel even vol”, zegt Leendert Bakker. Zijn gedachte? „Dit kan ze haast niet overleven.” De opluchting is groot als hij hoort dat de 18-jarige Urkse het ongeval heeft overleefd en haar toestand stabiel is. „De spanning was van de ketel. Het is een wonder.”

Een ‘halve klaplong’, een scheurtje in de lever en een hersenschudding waarvan de gevolgen nog niet duidelijk zijn. „Letsel dat te verwaarlozen is op de klap die ze heeft gemaakt”, vertelt Bakker over het ongeval van woensdag. Het is voor hem geen reden om de zaak te laten rusten. Een dag na het ongeval stuurt hij via twitter een hartekreet naar minister Melanie Schultz van Haegen.
De boodschap: ‘Mijn zusje is wonder boven wonder gespaard gebleven bij een auto-ongeluk. De N50 is levensgevaarlijk. Ik hoop dat u haast maakt om de weg veilig te maken.’
Een reactie kreeg hij (nog) niet. „Maar het ongeval hoefde niet te gebeuren”, legt hij uit. „In de afgelopen dagen heb ik met veel mensen gesproken over de N50 en allemaal vinden zij de plek waar het ongeluk gebeurde gevaarlijk.” Bakker heeft het over het viaduct bij de afslag Kampen-Centrum. De helling ontneemt het zicht op de andere kant. Vaak staat het verkeer daar stil, vanwege een drukke invoegstrook. Het is al jaren een probleem en zal alleen maar erger worden, nu de N50 steeds drukker wordt. Het euvel kent Bakker nog uit zijn schooltijd, toen hij dagelijks in de bus over de N50 naar Kampen reed. „Moest de chauffeur plots vol op de rem en lagen wij bij de buurman op schoot.”

De crash, het fatale ongeval op dezelfde plek in april. Het bracht Bakker tot zijn oproep aan de minister. „Hoeveel moeten er nog omkomen op deze weg?” vraagt hij zich af.