Beeld uit de stadsderby op het veld tussen Wit Blauw en DOS Kampen van vorig jaar.
Volledig scherm
Beeld uit de stadsderby op het veld tussen Wit Blauw en DOS Kampen van vorig jaar. © Foto Freddy Schinkel

Domper voor korfbalminnend Kampen: geen zaalderby dit seizoen

Toen vorige week de indeling van de zaalcompetitie van 2019/2020 bekend werd gemaakt door de KNKV ging er een klein schokgolf door korfbalminnend Kampen. DOS Kampen en Wit-Blauw zitten in verschillende poules. ,,Een blunder? In ieder geval een gemiste kans”, denkt DOS-speler Camiel van Keulen.

Ook Wit-Blauw-trainer Marc Houtman vindt het jammer. Zijn ploeg ontmoet weliswaar ASVD, De Meeuwen (Putten) en zijn oude club Unitas, maar dus geen DOS. De derby die hij als trainer al drie keer won. ,,Die indeling kwam binnen en dan kijk je meteen hoe zwaar je poule is. En dan dringt het tot je door. DOS zit er niet bij. Tegen DOS spelen is heus geen garantie voor punten, wel voor sentiment en voor een mooie ambiance. Het is echt een enorm korfbalfeest. Misschien heeft het KNKV onderschat hoeveel mensen er ook van buiten Kampen op af komen. Aan de andere kant houden ze bij de bond met veel dingen rekening, daar ben ik van overtuigd.”

Quote

We proberen rekening te houden met derby’s, maar het is niet altijd mogelijk om die tot stand te laten komen

Remco Winter , KNKV

Hoofd van de competitie-indeling KNKV, Remco Winter, zet duidelijk een streep door het romantische beeld van balletjes trekken of digitale randomizers die de indeling bepalen. ,,Er wordt niets geloot. Bij de indeling spelen meerdere aspecten een rol: reisafstanden, voorgaande jaren, zaalbeschikbaarheid, koppeling tussen eerste en tweede teams. We proberen rekening te houden met derby’s, maar het is niet altijd mogelijk om die tot stand te laten komen.”

Mooi affiche

Van Keulen ziet zijn geliefde derby verdwijnen, in ieder geval voor één zaalseizoen. ,,Het KNKV heeft er belang bij dat de sport zo mooi mogelijk in beeld komt, dat laten ze nu in Kampen wel behoorlijk varen. Voor Kampen is het uniek dat twee ploegen zo hoog spelen. Het is zo’n mooi affiche, het leeft enorm. We kregen zelfs aandacht van Korfbal.nl afgelopen seizoen. Het KNKV doet nooit zomaar iets, daar denken ze echt wel na. Een blunder wil ik het daarom niet noemen. Doodzonde is het wel.”

  1. Overijssel zet vol in op Nederlandse toerist om pijn coronacrisis te verzachten: ‘Voor de zomer ziet het er goed uit’
    PREMIUM

    Overijssel zet vol in op Nederland­se toerist om pijn coronacri­sis te verzachten: ‘Voor de zomer ziet het er goed uit’

    De toerismesector in Nederland heeft door de coronacrisis een flinke knauw gekregen. Het aantal gasten, uit zowel binnen- als buitenland, lag in de eerste drie maanden van dit jaar 17 procent lager dan in 2019. De provincie Overijssel werd minder hard geraakt, maar wil niet op zijn lauweren rusten en probeert juist nu de Nederlandse toerist weer te verleiden. ,,Voor een bezoek aan een wijngaard of kajakken in een Nationaal Park hoef je niet naar het buitenland.”