Bas van Drenth van Elestor bij een proefopstelling van een waterstofbromide flowbatterij.
Volledig scherm
Bas van Drenth van Elestor bij een proefopstelling van een waterstofbromide flowbatterij. © Elestor

Door superbatterij gaat bedrijf in Kampen efficiënter met energie om

ITM Group in Kampen gaat als eerste bedrijf de superbatterij van Elestor proberen. Hierdoor kan de machinefabrikant de stroom opslaan van 1700 zonnepanelen, die het niet direct nodig heeft.

Het gaat om een waterstofbromide flowbatterij. Met deze innovatie kan ITM Group de energie grootschalig, betaalbaar en milieuvriendelijker opslaan. Zo zijn waterstof en bromide twee stoffen die volop en onuitputtelijk aanwezig zijn op deze aarde.

Doorbraak

De doorbraak zit vooral in de verminderen van de opslagkosten per kWh. Nu gaat de overtollige zonne-energie het energienet in. Dit levert ITM niets op. Heeft de fabrikant extra stroom nodig, dan moet het betalen. Door de batterij kan het de overtollige energie zelf opslaan en gebruiken als het nodig is.

Daarnaast loopt deze batterij niet vanzelf leeg, stelt Elestor. Bij gebruikelijke lithium-batterijen gaat er meer stroom naar binnen dan er uiteindelijk uit komt. In de flowbatterij komen de waterstof en het broom gescheiden binnen. Maar een dunne wand in het hart laat wel waterstof door. De reactie die dit veroorzaakt, levert stroom op. Volgens Elestor blijft de capaciteit van de batterij gelijk. Het maakt niet uit hoe vaak hij wordt geladen of ontladen. 

Rendabel

De proef bij ITM moet duidelijk maken dat de superbatterij rendabel is voor bedrijven. Het Kamper bedrijf verwacht dat het door de batterij 80 procent van de benodigde stroom zelf kan opwekken. Nu leveren de zonnepanelen de helft van de stroom die nodig is. 

Op donderdag 24 mei gaat de proef in Kampen van start. Het is de enige vestiging van het bedrijf die vooralsnog met de superbatterij gaat werken. ITM heeft ook fabrieken in Duitsland, Polen en Luxemburg.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.