Door weer en wind: koning opent veelbesproken Reevediep bij Kampen

video & fotoserieDe aanhoudende regen en stevige wind hebben koning Willem-Alexander vanmorgen niet uit het veld geslagen tijdens de opening van het Reevediep bij Kampen. De koning opende vanochtend de sluisdeuren, waarmee de IJssel en het Reevediep met elkaar werden verbonden.

De opening betekent het einde van twintig jaar praten en vier jaar werken aan de hoogwatergeul. ,,Het einde van een tijdperk”, benadrukte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Het Reevediep is de laatste van 34 Ruimte voor de Rivier-projecten in Nederland, die de waterveiligheid moeten verbeteren. ,,Vier miljoen mensen in het rivierengebied zijn beter beschermd tegen overstromingen.”

Forse gevolgen

Koning Willem-Alexander begon zijn bezoek in Kamperveen. Kinderen van basisschool De Zaaier en enkele bewoners wachtten hem op. ,,Het water komt hier van alle kanten", grapte de vorst, verwijzend naar de IJssel, het Drontermeer, de bypass en dus de regen. 

In dorpshuis De Veenhof kreeg hij uitleg over het nut en de noodzaak van de bypass. Daarbij werd ook stil gestaan bij de forse gevolgen voor de kleine gemeenschap. Willem-Alexander hoorde die verhalen dertien jaar geleden al, toen hij als kroonprins Kamperveen bezocht bij de start van het project. Door de aanleg van de bypass moesten bewoners noodgedwongen verhuizen of raakten hun land kwijt. Later op de dag ging de koning met een aantal van hen in gesprek.

,,Onzekerheid en verdriet waar we veertien jaar later zeker niet aan voorbij mogen gaan", zei minister Van Nieuwenhuizen in haar speech. Overijssels gedeputeerde Bert Boerman zei: ,,De prijs die bewoners betaalden was fors. Rationeel begrepen zij de noodzaak, maar er zat ook een emotionele lading onder.”

De Koning werd warm onthaald bij dorpshuis De Veenhof in Kamperveen.
Volledig scherm
De Koning werd warm onthaald bij dorpshuis De Veenhof in Kamperveen. © ANP

Impact

Ondertussen klettert de regen uit de lucht, giert de straffe wind om de oren. Het gezelschap vertrekt naar de brug Nieuwendijk. Deze verbindt Kamperveen met Kampen. Vanaf de brug is duidelijk te zien welke impact de hoogwatergeul op het gebied heeft. Met een kleine ceremonie wordt hier het einde van het nationale Ruimte voor de Rivier-project benadrukt. 

Koning Willem-Alexander heeft vanaf de brug goed zicht op de vaargeul. Deze toekomstige route voor de pleziervaart opent hij rond 11.00 uur bij de schutsluis, naast de Kamperstraatweg. Op het sein van de koning gaat de sluisdeur voor het eerst open. Een boot vaart het Reevediep in. Hiermee wordt de hoogwatergeul officieel in gebruik genomen. 

Het duurt nog drie jaar totdat het Reevediep écht voor overvloedig water uit de IJssel wordt gebruikt. Eerst moeten de werkzaamheden rondom het Drontermeer worden afgerond. In totaal kost het Ruimte voor de Rivier-project bij Kampen ruim 250 miljoen euro.

Koning Willem-Alexander kreeg bij de sluis het boek ‘Deining in de IJsseldelta’ overhandigd. De Zwolse auteur Joep Boerboom beschrijft hierin de jarenlange ontwikkelingen rondom de bypass van Kampen.

Lees alles over het Reevediep in ons dossier.

Koningin Willem-Alexander tijdens de officiële ingebruikname van het Reevediep, de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Links minister Cora van Nieuwenhuizen, rechts gedeputeerde Bert Boerman.
Volledig scherm
Koningin Willem-Alexander tijdens de officiële ingebruikname van het Reevediep, de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Links minister Cora van Nieuwenhuizen, rechts gedeputeerde Bert Boerman. © ANP
Koning Willem-Alexander.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander. © ANP
Koning Willem-Alexander in gesprek met bewoners van het Kamperveen.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander in gesprek met bewoners van het Kamperveen. © Freddy Schinkel
Koning Willem-Alexander en minister Cora van Nieuwenhuizen bij bypass Het Reevediep en de Nieuwendijkerbrug.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en minister Cora van Nieuwenhuizen bij bypass Het Reevediep en de Nieuwendijkerbrug. © Freddy Schinkel
Koning Willem-Alexander bladert door het boek ‘Deining in de IJsseldelta', dat is geschreven door de Zwolse auteur Joep Boerboom.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bladert door het boek ‘Deining in de IJsseldelta', dat is geschreven door de Zwolse auteur Joep Boerboom. © Freddy Schinkel
  1. LIVE | Corona in de regio: Bakkerij Wezep helemaal klaar met roddel in het dorp, tulpeiland Zeewolde deels op slot

    LIVE | Corona in de regio: Bakkerij Wezep helemaal klaar met roddel in het dorp, tulpeiland Zeewolde deels op slot

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.