Volledig scherm
Tussen een container vol bakbananen heeft de Douane op 12 maart in IJsselmuiden een partij van 124 kilo cocaïne aangetroffen. © Douane

Douane vindt 124 kilo cocaïne tussen bakbananen in IJsselmuiden; straatwaarde van ruim drie miljoen euro

updateDe douane heeft op 12 maart bij een fruitbedrijf in IJsselmuiden tijdens een reguliere controle 124 kilo cocaïne gevonden. De partij drugs was verstopt in vier sporttassen die in een container vol bakbananen lagen. Dat heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vandaag bekend gemaakt. 

De container was afkomstig uit Ecuador. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van ruim drie miljoen. De partij is in beslag genomen en vernietigd.

Rijperij

In IJsselmuiden verwijzen fruithandelaren op industrieterrein Spoorlanden direct naar United Fresh Services (UFS), de bananenrijperij waar vorige week dinsdag lange tijd douaneauto’s voor de deur stonden. De vraag of bij dit bedrijf cocaïne is gevonden zorgt voor ongemakkelijke gezichten. Direct wordt het management  er bij gehaald. ,,Die vraag heb ik vandaag al meerdere keren gehad”, zegt eigenaar Niels Borgers. ,,Ik ga het niet bevestigen. Met zo’n vondst wil je als bedrijf niet geassocieerd worden. Verder zeg ik er niets over. Het kan toch ook bij een ander bedrijf zijn geweest?” 

UFS is sinds 2014 gevestigd in IJsselmuiden, waar in 32 rijpcellen plek is voor maximaal 60.000 bananendozen.  Volgens handelaren is niet eerder bij een bedrijf in IJsselmuiden cocaïne tussen het fruit gevonden.

Eindbestemming 

De zaak is verder in onderzoek bij het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen de FIOD en de Douane. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket in Rotterdam. Onduidelijk is nog of het bedrijf in IJsselmuiden de eindbestemming was voor de container inclusief de drugs of dat het een toevallige vindplaats was. Dat is een van de vragen die uit het onderzoek moet blijken, zegt FIOD-woordvoerster Wietske Visser. Waar het onderzoek zich verder op richt kan Visser niet prijsgeven. 

Uitdijende cocaïnehandel

Opvallend is dat elders in het land de politie deze week offensief Piggyback is begonnen tegen de uitdijende cocaïnehandel. Ruim dertig verdachte fruitbedrijven in onder meer Zeeland en West-Brabant zijn onder de loep genomen. De vondst in IJsselmuiden heeft hier echter niets mee te maken, zegt Visser.