Volledig scherm
Tussen een container vol bakbananen heeft de Douane op 12 maart in IJsselmuiden een partij van 124 kilo cocaïne aangetroffen. © Douane

Douane vindt 124 kilo cocaïne tussen bakbananen in IJsselmuiden; straatwaarde van ruim drie miljoen euro

updateDe douane heeft op 12 maart bij een fruitbedrijf in IJsselmuiden tijdens een reguliere controle 124 kilo cocaïne gevonden. De partij drugs was verstopt in vier sporttassen die in een container vol bakbananen lagen. Dat heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vandaag bekend gemaakt. 

De container was afkomstig uit Ecuador. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van ruim drie miljoen. De partij is in beslag genomen en vernietigd.

Rijperij

In IJsselmuiden verwijzen fruithandelaren op industrieterrein Spoorlanden direct naar United Fresh Services (UFS), de bananenrijperij waar vorige week dinsdag lange tijd douaneauto’s voor de deur stonden. De vraag of bij dit bedrijf cocaïne is gevonden zorgt voor ongemakkelijke gezichten. Direct wordt het management  er bij gehaald. ,,Die vraag heb ik vandaag al meerdere keren gehad”, zegt eigenaar Niels Borgers. ,,Ik ga het niet bevestigen. Met zo’n vondst wil je als bedrijf niet geassocieerd worden. Verder zeg ik er niets over. Het kan toch ook bij een ander bedrijf zijn geweest?” 

UFS is sinds 2014 gevestigd in IJsselmuiden, waar in 32 rijpcellen plek is voor maximaal 60.000 bananendozen.  Volgens handelaren is niet eerder bij een bedrijf in IJsselmuiden cocaïne tussen het fruit gevonden.

Eindbestemming 

De zaak is verder in onderzoek bij het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen de FIOD en de Douane. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket in Rotterdam. Onduidelijk is nog of het bedrijf in IJsselmuiden de eindbestemming was voor de container inclusief de drugs of dat het een toevallige vindplaats was. Dat is een van de vragen die uit het onderzoek moet blijken, zegt FIOD-woordvoerster Wietske Visser. Waar het onderzoek zich verder op richt kan Visser niet prijsgeven. 

Uitdijende cocaïnehandel

Opvallend is dat elders in het land de politie deze week offensief Piggyback is begonnen tegen de uitdijende cocaïnehandel. Ruim dertig verdachte fruitbedrijven in onder meer Zeeland en West-Brabant zijn onder de loep genomen. De vondst in IJsselmuiden heeft hier echter niets mee te maken, zegt Visser. 

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.