Volledig scherm
PREMIUM
Verwarring alom in Kampen als op 22 oktober brand uitbreekt bij schroothandel Regelink.Er is veel kritiek op de communicatie van de overheid, die tegenstrijdige berichten de wereld instuurt over het gevaar van het vrijgekomen blauwzuurgas. © Freddy Schinkel

Een grote schrootbrand in Kampen, herinner jij deze drie nog?

En dat is vier. Kampen wordt sinds 2014 bijna jaarlijks getroffen door grote schrootbranden. Drie keer was het raak bij Regelink. Dit keer brandde een afvalbult bij Hoeben Metaal. Een overzicht:

22 oktober 2014

's Ochtends breekt een grote brand uit in een bult afval bij schroothandel Regelink. Een rookwolk trekt vanuit de Haatlandhaven over Kampen. Inwoners worden misselijk van de penetrante geur. Een NL Alert wordt verstuurd en het luchtalarm gaat af om te waarschuwen voor het gevaar. Maar het alarm klinkt slechts in bepaalde wijken en niet in de hele stad. Er heerst grote verwarring. Zeker als tegenstrijdige berichten de ronde doen over de giftigheid van de rook. Na een paar uur wordt duidelijk: er is blauwzuurgas vrijgekomen. Maar de hoeveelheid heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid.