Volledig scherm
Het is al een tijd een wens van het Stedelijk Museum Kampen: een werk van geboren IJsselmuidenaar Jan Roeland in de collectie. Dankzij een genereuze gift van Richard Boddeus (links) wordt deze wens nu werkelijkheid. Hij schenkt de zeefdruk 'Compositie met twee hamers' aan het museum. © Freddy Schinkel

Eindelijk! Stedelijk Museum Kampen heeft twee stukken van kunstenaar Jan Roeland

Daar zijn ze dan: de zeefdruk ‘Compositie met twee hamers’ en het schilderij ‘Eend'. Het Stedelijk Museum Kampen heeft eindelijk een wens kunnen vervullen en kunstwerken van Jan Roeland (1936 - 2016) uit IJsselmuiden toegevoegd aan de vaste collectie. Vanmiddag was de presentatie.

De zeefdruk is een gift van Kampenaar Richard Boddeus. Voor twee aan het museum gelieerde stichtingen was het aanleiding om zelf in actie te komen en het schilderij te kopen. ‘Eend’ is nog tot en met zondag te zien tijdens de expositie Een weerzien met Jan Roeland in het museum en de voormalige synagoge.

Roeland vertrok in de jaren vijftig plotseling uit Kampen. Meerdere keren werd hem gevraagd om in zijn geboortestreek te exposeren. Dat wilde hij, maar de voorwaarde was dat het museum minstens één schilderij kocht. Dat is tweeënhalfjaar na zijn dood gelukt.