Volledig scherm
Biodiesel Kampen. © Foto Freddy Schinkel

Eis: 38 maanden cel voor fraude en witwassen tegen Biodiesel-baas Cees B.

Een gevangenisstraf van 38 maanden. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen Biodiesel Kampen-baas Cees B. (51) uit Harderwijk voor fraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van een slordige 3 miljoen euro. Zijn echtgenote Janine B. (46) krijgt voor witwassen en valsheid in geschrifte mogelijk 24 maanden straf, waarvan de helft voorwaardelijk. 

Twee boekhouders van B.’s bedrijven, Jan de M. (54) uit Kampen en Edwin K.S. ( 52) uit Wijhe hangt een gevangenisstraf van respectievelijk 18 maanden (waarvan zes voorwaardelijk) en zestien maanden (zes voorwaardelijk) boven het hoofd. De M. hoorde ook een boete van 80.000 euro tegen zich eisen, zo’n tien procent van wat hij vorig jaar verdiende. Tegen het bedrijf Biodiesel Kampen werd de maximale boete van 820.000 euro geëist.

Cees B. en zijn bedrijf Biodiesel Kampen worden verdacht van het vervalsen van zogeheten biotickets; een ticket is een bewijs van het in het vervoer brengen van een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie. Biodiesel Kampen zat medio 2012 in geldnood en is toen fors meer biotickets vooruit gaan verkopen dan het waar het biodiesel voor kon leveren; dat mag niet. Op enig moment had het voor zo’n 8 miljoen liter tickets verkocht terwijl het jaarlijks slechts een fractie daarvan produceerde.

Daarnaast wordt B. –samen met zijn vrouw- verdacht van het witwassen van een slordige 3 miljoen euro. Dat deden zij door facturen en leenovereenkomsten te vervalsen, afspraken te maken met andere bedrijven –in België en Canada voor zogeheten kickback-constructies. Op Bonaire hadden ze meerdere bankrekeningen waar geld naartoe stroomde; daar werden onder meer appartementen op het eiland van gekocht. Maar ook in Ermelo kocht het stel enkele panden.

Janine B. was niet bij de behandeling van haar zaak aanwezig; ze zou het geestelijk niet aan kunnen. Wel legde ze een in de rechtbank voorgehouden verklaring af. Daarin stelt ze: ,,Ik wist niet dat er sprake was van fraude en wat er allemaal speelde. De constructies zijn bedacht met behulp van K.S. en De M. Ik leefde in de overtuiging dat mijn man een goedlopend bedrijf had opgebouwd en na magere jaren nu vettere tijd was aangebroken. Ik ging ervan uit dat legaal was en financieel en fiscaal goed geregeld was.’’

Jan de M. en Edwin K.S., financiële mensen bij B.’s Holding, golden volgens het O.M. als de uitvoerders van de witwaswensen van Cees en Janine. Zij moesten als zeer goed betaalde boekhouders bij de bedrijven van B. de illegale gang van zaken helpen verdoezelen door allerlei valse facturen en leenovereenkomsten op te maken en betalingen te doen voor nooit geleverde diensten. Die betalingen gingen onder meer naar een bedrijfje op naam van Janine dat speciaal was opgezet om op een slimme manier geld uit een Belgische dochteronderneming SAF Recyclage te trekken voor B.’s privé-aankopen. De M., als cfo (baas boekhouding) goed voor een maandsalaris van 15 mille, ontkent te hebben geweten van alle witwaspraktijken en dubieuze kasrondjes. Verklaringen van anderen spreken dat echter tegen. K.S. erkende wel meegewerkt te hebben aan vervalsen van documenten. ,,Er werd mij gevraagd dat te doen. Wel wat naïef, ja.’’

Het Openbaar Ministerie kondigde maandag aan Biodiesel Kampen, Cees B. en echtgenote Janine ook de winsten te willen ontnemen; dat gebeurt in een apart traject. De Officier van Justitie eiste ook verbeurdverklaring van een met criminele gelden aangeschaft pand in Ermelo, plus drie appartementen en een woning op Bonaire. De strafzaak wordt dinsdag nog vervolgd, pas 22 augustus wordt er waarschijnlijk vonnis gewezen.

Biodiesel Kampen, Cees B. , Jan de M. en Edwin K.S. zijn momenteel ook verdachten in een tweede zaak; daarvoor zitten B. en K.S. sinds eind april in voorarrest. In die zaak wordt hen verweten in 2015 en 2016 enorme hoeveelheden diesel ten onrechte als biodiesel te hebben verkocht.