Volledig scherm
© ANP

Eis: tbs voor Kampenaar die Dimence personeel en gezin via Facebook met de dood bedreigt

,,Ik heb al eens iemand vermoord. Ik ben toe aan een tweede.’' Bedreigingen zoals deze schreef een 24-jarige Kampenaar herhaaldelijk aan meerdere slachtoffers. Tegen hem is maandag in de rechtbank tbs met dwangverpleging geëist. Het OM vreest dat hij zijn bedreigende woorden anders in daden omzet.

Een van de slachtoffers van Chris H. weet waarover hij praat. Hij heeft de man een maand of 9 begeleid als risicocoördinator bij zorginstelling Dimence. De bedreigingen aan zijn adres, nadat H. in een psychiatrisch ziekenhuis werd opgenomen, werden steeds ernstiger. Hij achtte de kans groot dat de verdachte tot actie over zou gaan. Die angst leeft ook bij een familie uit Kampen die al jaren te maken heeft met de bedreigingen van H. ,,Laat hem niet onbehandeld los’', waarschuwden ze de rechters. 

Waanidee van dochter

H. leefde lang met het waanidee dat een minderjarig meisje uit deze familie zijn dochter is. Met zijn scooter ging hij herhaaldelijk op zoek naar haar. Het meisje wordt al bang als ze een scooter door de straat hoort rijden. De familieleden werden meerdere keren in 2018 en dit jaar via teksten op Facebook bedreigd. Hij zou enkelen van hen onthoofden en hij wilde een wapen aanschaffen om ze af te knallen. Een van hen bedreigde hij met een foto van een dolk. ,,Waarom een dolk? Die maakt geen geluid. Ik wil niet gepakt worden natuurlijk. En anders maar tien jaar zitten’', schreef H.

Oogt vriendelijk

Zou je H. op straat tegenkomen, dan is moeilijk voor te stellen dat hij deze teksten schreef. Hij oogt vriendelijk, zei ook de officier van justitie. Maar zodra hij speed inneemt, verandert er iets. Dat hij niet bereid is te stoppen met drugs, bleek al toen hij voorlopig op vrije voeten kwam in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Hij testte meerdere keren positief op drugs en werd daarom weer vastgezet. 

,,Ik zou niemand wat aandoen. Ik ben geen gewelddadige jongen’', zei H. Hij schreef alleen zijn frustraties van zich af op internet. De moeder van het meisje liet zelfs een dna-test uitvoeren om aan te tonen dat H. absoluut niet de vader is. Hij erkende dat nu ook in de rechtszaal. De officier van justitie verzocht tot oplegging van tbs met dwangverpleging tegen het advies van deskundigen in. Die menen dat de rechtbank kan volstaan met opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar.

Volgens zijn advocaat zijn veel van deze berichten niet als bedreigend te lezen. Volgens hem is de eis ingegeven door onderbuikgevoelens bij het OM. De uitspraak volgt op 4 november.