Volledig scherm
Kleur op begraafplaats in 't Harde. Foto: Henri van der Beek

Er komt steeds meer kleur op begraafplaatsen

ZUTPHEN / KAMPEN – De tijd dat een begraafplaats een synoniem was voor grijs en grauw lijkt achter ons te liggen. Graven krijgen steeds meer kleur en fotootjes van de overledenen. ,,Aan een kant wordt er vaker voor cremeren gekozen, maar de mensen die wel een graf willen, kiezen dan vaker voor een persoonlijk op maat gemaakt ontwerp’’, zegt Daniel Piening van Eijgelaar Natuursteen, met vestigingen in onder andere Kampen en Apeldoorn.

Wie nu over een begraafplaats loopt gaat van wit met zwarte grafstenen bij de ingang langzaam richting kleurige panelen, kunstwerkjes, kleurenfoto’s. De graven van de laatste tijd hebben een heel ander uiterlijk dan die van honderden jaren daarvoor. ,,Het heeft ook alles met de techniek te maken. Want als iets technisch niet kan, kan het ook geen trend worden’’, relativeert Ronnie van Leussen van Koninkljike Hesslink met vestigingen in Zutphen en Apeldoorn. ,,En overigens is deze ontwikkeling niet overal te zien. Je hebt natuurlijk ook hele behoudende streken, waar dit soort kleurige grafmonumenten niet te vinden zijn. In de biblebelt zullen mensen meer blijven neigen naar zwart’’.

Uit India
,,Vroeger was het materiaal voor grafstenen alleen uit België te halen. En graniet was onbetaalbaar. Nu halen we ook stenen uit China en India. En die zijn naast duurzaam ook kleurrijker’’, aldus Van Leussen. Door de techniek is het ook mogelijk om de foto van een overledene in de steen te etsen. ,,Dat is artistiek beschadigen van de steen, zeg maar’’. Hij zegt dat hij ook steeds vaker klanten krijgt die al een heel eigen ontwerp voor een graf hebben gemaakt. ,,Ze willen dan iets persoonlijks hebben en geen standaard werk. Dat komt mede door internet. Dan gaan mensen dingen die ze mooi vinden combineren’’.

Niet veel opsmuk
Daniel Piening herkent zich ook in de ontwikkeling dat er meer kleur op begraafplaatsen komt. ,,Maar dan toch vooral in de Randstad en in het zuiden. Bij hervormden, gereformeerden en ook moslims – de grote groep die zich laat begraven – is het niet gepast om een graf met veel opsmuk te hebben.’’ De firma Eijgelaar waar Piening eigenaar van is maakt al vanaf 1862 grafstenen. ,,Maar al 30% van de graven die wij op dit moment verzorgen bestaat uit glazen panelen, waar veel meer kleur in zit. Mensen kiezen meer en meer voor glas, dat wij zelf produceren in ons atelier in Barneveld. En door wat mensen op internet zien komt er steeds minder een taboe op de keus voor een andersoortig graf. Voor iets dat ze zelf leuk vinden.’’

Eigen gezicht
Steeds minder mensen kiezen voor een graf. Nu al wordt jaarlijks 63% van de overledenen gecremeerd. Elk jaar 1% meer. De mensen die wel voor een graf kiezen willen daar iets bijzonders van maken. ,,De nabestaanden willen dat het graf de persoonlijkheid van de overledene uitstraalt’’, zegt Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen in Zeist, de branche-organisatie namens 2200 van de in totaal 4000 begraafplaatsen in Nederland. Van Midwoud bevestigt onomwonden de trend van meer kleur op begraafplaatsen in Nederland. ,,Het begon 20 jaar geleden al voorzichtig, maar op begraafplaatsen zet zo’n ontwikkeling zich niet per dag door maar per decennium’’.

Alles kan, maar niet overal
Sommige beheerders van begraafplaatsen reageerden aanvankelijk terughoudend. ,,Die waren gewend aan Belgische grafstenen, zo hoog en zo breed en alleen met die en die letter. Nu wordt er meer ingespeeld op de wens van de nabestaanden. Dat heeft er in geresulteerd dat alles kan, maar niet overal. Met name op de oudere delen van de begraafplaatsen blijft het grijs en eenvoudig. Daarmee hou je eenheid. Een schreeuwend rood kunstwerk zou er niet in passen’’’. Volgens Van Midwoud letten beheerders bij de nieuwe, kleurrijke grafmonumenten vooral op de duurzaamheid. ,,Er is veel in de handel op dit gebied, van schitterende monumenten tot meuk en alles er tussenin. Er zijn kunststoffen die er op moment van plaatsing schitterend uitzien, maar na een jaar al dof en ontsierend zijn’’.

 1. Vuur in de jarige Broederband Kampen heviger dan ooit

  Vuur in de jarige Broeder­band Kampen heviger dan ooit

  Het had weinig gescheeld of muziekvereniging De Broederband in Kampen had niet meer bestaan als zelfstandige vereniging. Het zoveelste slachtoffer van de landelijk tanende belangstelling voor de amateur blaasmuziek. Maar een afgeketste fusie met zustervereniging Stedelijk Orkest in 2014 wakkerde het vuur in de vereniging heviger aan dan ooit. Met resultaat. Dit jaar viert De Broederband haar 125-jarig bestaan, als oudste amateurmuziekvereniging van Kampen.
 2. Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccepteerd' tot er een oplossing is
  PREMIUM

  Groot tekort aan huisartsen in Kampen: Nieuwe inwoners worden 'tijdelijk geaccep­teerd' tot er een oplossing is

  De huisartsenpraktijken in Kampen barsten uit hun voegen. Wie zich nu als nieuwe inwoner inschrijft bij een huisarts, is alleen tijdelijk ingeschreven. Zodra er zich een nieuwe arts in Kampen vestigt, verhuizen de tijdelijk ingeschreven patiënten naar de nieuwe praktijk. Het is een van de gevolgen van het huisartsentekort dat niet alleen Kampen treft, maar ook nijpend is in Flevoland, Vechtdal en in de Achterhoek.
 3. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
  PREMIUM
  Vijf vragen

  Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

  Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.